• Gerard Hilhorst en zijn schoondochter Marieke. ,,Wij hebben een mooi en veelzijdig bedrijf dat klaar is voor de toekomst.”

    Stalhouderij Klein Middelwijck

Wisseling van de wacht bij Stalhouderij Klein Middelwijck

SOEST Zodra bij Gerard Hilhorst (77) het onderwerp Soest wordt aangesneden komt de spraakwaterval los. Hilhorst weet veel over zijn geboorte- en woonplaats. De kleurrijke Soester heeft zondag het laatste gedeelte van Stalhouderij Klein Middelwijck overgedragen aan schoondochter Marieke.

Peter Beijer

Schoondochter Marieke is sinds zondag volledig eigenaar van de stalhouderij. Gerard: ,,Ik vind het mooi geweest. Natuurlijk zal ik nog wel eens op de bok zitten, maar het is nu een mooi moment om alles over te dragen."

HUIFKAR Wanneer Gerard Hilhorst op de bok van de huifkar van Stalhouderij Klein Middelwijck de rondritten door Soest doet, komt zijn kennis van Soest en de Soesters prima van pas. Aan de inzittenden worden allerlei verhalen verteld. Een ritje met paard en wagen naar de molen, de duinen of de polder wordt geïllustreerd met boeiende geschiedenislessen. Hilhorst vertelt onderhoudend, met enthousiasme en zijn kennis lijkt onuitputtelijk.

OP STAL Op zijn terrein aan de Lange Brinkweg had Hilhorst tot eind vorige eeuw een boerenbedrijf met zestig koeien en vierhonderd varkens. ,,In 1999 verkocht ik de boel en begon ik met de stalhouderij. Eigenaars van paarden kunnen hier hun paard op stal zetten en hier rondjes rijden op hun paard. Daarnaast ging ik met een tweedehands huifkar ritjes maken door Soest."

Een rondrit in een huifkar langs de mooie en pittoreske plekken in Soest. Het zelfbedachte concept van Hilhorst sloeg aan. De afgelopen twintig jaar groeide de belangstelling voor de sightseeing per paard en wagen en daarmee het wagenpark. Marieke: ,,We hebben sinds deze zomer twee huifkarren en een tram. Hiermee worden er ritten door heel Soest gemaakt. Er is enorm veel belangstelling voor. Wij maken er een dagje uit van. Met bijvoorbeeld picknicken in de duinen."

MOTIVATIE Marieke Hilhorst-Smeeing is een geboren en getogen Soesterse en vanaf haar jongste jeugd is zij actief in de paardensport met de mensport in het bijzonder. ,,Als ik terugdenk aan mijn jeugd denk ik vooral aan de jaren die ik 'onder het zadel' heb gereden. Met vrienden door de bossen van Soest rijden. Ik ben ORUN-gediplomeerd men-instructrice (niveau 4) en bevoegd examinator van de SRR (Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter) en de KNHS. In de paardensport raak je nooit uitgeleerd, nog steeds leer ik elke dag weer bij. Ik sta open om te leren en ik merk dat anderen ook openstaan voor het actief met paarden bezig zijn. Dat was voor mij de motivatie om de volledige Stalhouderij Klein Middelwijck van Gerard over te nemen."

KOETSHUIS Marieke toont de nieuwste aanwinst van de stalhouderij; het Koetshuis. Een behaaglijk, knus onderkomen. De spreekwoordelijke warmte komt je tegemoet. Veel hout, een robuuste tafel en overal attributen die de liefde voor het paard benadrukt. ,,Deze ruimte is te huur voor verschillende mogelijkheden", legt Marieke uit. ,,Uiteraard kan 't Koetshuis gebruikt worden in combinatie met een arrangement, maar de ruimte is ook 'los' te huur als vergaderruimte, voor een bijeenkomst of een heisessie. Wij regelen de catering en in 't Koetshuis zijn er verschillende faciliteiten zoals Wifi, een presentatiesysteem, een keukenblok en een koffieautomaat."

TOEKOMST Marieke verwacht zo aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. ,,In de loop der jaren hebben wij flinke slagen gemaakt. Met de modernisering hebben wij een mooi en veelzijdig bedrijf dat klaar is voor de toekomst."