• Anton Meester: ,,Vis is lekker en ook erg gezond.''

    Peter Beijer

Verwennerij voor de gezondheid

Advertorial

SOEST Vis is gezond, vis is lekker. Dus een maaltje banket uit de zilte zee is een advies waarbij de dokter ook goedkeurend knikt. Anton Meester van Meester Vis, staat met zijn viskraam op dinsdag en donderdag in Soest.
Hij weet alles over de lekkerste vissoorten en kan daar heel smakelijk over vertellen.

Anton Meester, afkomstig uit het vissersdorp Spakenburg, stond als jonge knul al in de kraam. ,,Ik ben al ruim twintig jaar werkzaam in de vis. Mijn vader had sinds 1971 een viskraam en als zaterdaghulp hielp ik mee. Vijftien jaar geleden ben ik mede-eigenaar van het bedrijf geworden."

HUISGEMAAKT EN VERS Vis eten is gezond en lekker. Anton weet daar alles van: ,,Wij verkopen diverse soorten vis in allerlei variaties. Zo hebben wij verschillende ovenschotels en roerbakschotels. Onze huisgemaakte salades van zalm, krab, tonijn, garnalen, makreel en haring zijn in Soest heel populair. Voor slechts 1,95 euro per 100 gram kan men van deze lekkernij genieten."

GEZOND EN LEKKER Een blik in de kar van Anton is genoeg om bevestiging te krijgen van de woorden van de 'Vismeester'. De wraps, de IJsselmeerpaling, het broodje haring en de tonijnsteak doen je het water in de mond lopen. Lekker dus! En waarom is vis nou zo gezond? ,,Ik adviseer om minimaal twee keer per week vis te eten. Bijvoorbeeld zalm, haring, makreel, paling, sardines en heilbot. Daar zitten namelijk veel visvetzuren in, ook bekend als omega 3, dit zijn onverzadigde (goede) vetzuren die de bloeddruk verlagen en een positief effect hebben op hart- en vaatziekten.
Zo heb je bijvoorbeeld bij minimaal één keer per week tegenover minder dan één keer per maand vis eten, tien procent minder kans op een beroerte en vijftien procent minder risico op overlijden aan hartziekten. Dat is wetenschappelijk bewezen", aldus Meester.

TWEE KEER PER WEEK Twee keer per week een visje naar binnen laten glijden is dus heel gezond. Komt dat even goed uit; Anton Meester staat twee keer per week met zijn viskraam in Soest. ,,Op dinsdag en donderdag ben ik te vinden op de hoek van de Dillenburglaan en de Van Weedestraat, tussen de Lidl en de Lindenhof", zegt hij trots.

WOK- EN OVENSCHOTELS De viskraam van Anton Meester heeft een uitgebreid assortiment. Aanbiedingen zijn er wekelijks en sommige aanbiedingen komen elke drie á vier weken terug. ,,Onze voornaamste specialiteit is dat wij alles zelf bereiden en roken. Van de paling en de gerookte zalmbuikjes tot de wok- en ovenschotels. De Hollandse nieuwe haring snijden wij ook zelf. Vers van het mes, allemaal handwerk en geen machinale producten."

GEGARANDEERD VERS ,,Ik heb drie vaste leveranciers die dagelijks vanuit onder meer IJmuiden en Yerseke bij mij in de zaak leveren. Hierdoor kan ik de versheid en drie dagen houdbaarheid van de producten garanderen. Maar, laten we eerlijk zijn, je koopt toch geen vis om het drie dagen te bewaren, maar om het dezelfde dag lekker op te eten", benadrukt Meester.

i        [Meester Vis is op dinsdag en donderdag te vinden op de hoek van de Dillenburglaan/Van Weedestraat. www.facebook.com/meestervis