• Privé

Twintigste bouwreis Jan Bodewes

SOEST Jan Bodewes ging in 2001 met Stichtse Houthandel naar de Filippijnen om 76 huizen bouwen voor mensen die in armoede leven. De reis naar Azië was het begin van een imposante reeks. Binnenkort gaat Bodewes voor de twintigste keer bouwen, ditmaal in China.

Voor Bodewes (65) werd de reis naar de Filippijnen een onvergetelijke ervaring die hem tot de dag van vandaag is bijgebleven. ,,Het was een cadeau aan mijzelf. Ik had een artikel over die reis gelezen en heb mij aangemeld. De eerste reis blijft de meest indrukwekkendste omdat je alles voor het eerst meemaakt. Het is een aanslag op je fysiek, ook geestelijk. Na een lange vliegreis met de bus 200 kilometer hobbelend naar je bestemming. Met een aantal mensen vervolgens een huis bouwen. Het mooiste moment is als het huis wordt overgedragen aan de bewoners. Ik heb vaak meegemaakt dat een geestelijke van welke religie dan ook het huis inzegent, een emotioneel moment."

ARMOEDE Na die eerste reis organiseerde Bodewes via Habitat for Humanity bouwreizen. De tweede ging naar Manilla. Met Soesters en ook mensen buiten de regio bezocht hij landen als Guatemala, Madagaskar en India. Hij maakte de armoede in Sri Lanka na de tsunami van dichtbij mee. ,,Ik zag daar mensen letterlijk vier dagen lang op hulp wachten." In India keken mensen met een mengeling van angst en bewondering naar de Nederlanders. ,,Die kinderen hadden nog nooit van die grote blanke mensen gezien."

KRUIWAGENS De bouwreis is niet een doe-vakantie. Het is hard werken in de hitte, met slechte wegen en beperkte faciliteiten. ,,Als we een stapel stenen van A naar B willen brengen is er vaak geen kruiwagen beschikbaar. Dan moet je een rij mensen maken en die stenen doorgeven. In Zambia hadden we ooit twaalf kruiwagens. Dat stelde niet veel voor. Gelukkig hadden we Ruud Slot bij ons, die heeft er nog drie aan de praat gekregen."

TIEN KIPPEN Bodewes heeft in al die reizen genoeg verhalen en anekdotes verzameld om een dik boek te vullen. ,,Elke reis heeft z'n plusjes en minnetjes. In de Filippijnen wilde een van onze bouwers een gezin graag tien kippen en een haan cadeau doen. Daar kan zo'n gezin echt mee vooruit. Nou, hij naar de markt toe om die beesten te kopen. Hij sprak geen Engels. Dus met handen en voeten gaf hij aan dat hij tien kippen en een kip met een 'pikkie' wilde hebben. Het zou voor elkaar komen. Die beesten zouden bezorgd worden. Komen ze even later met de brommer aan. Tien kippen en een levende 'piggie' werden vervoerd. Dat gezin was dolblij met dat varken. Konden ze een paar weken van eten."

MIJLPAAL Over ruim twee weken zit Bodewes in het vliegtuig voor zijn twintigste bouwreis naar het Chinese Yunnan. Habitat huldigde de ondernemer vanwege deze mijlpaal. Hij kreeg een van bamboe gemaakte wanddecoratie met de veelzeggende tekst: Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen.