• Op deze luchtfoto is goed te zien hoe uitgestrekt het bedrijfsterrein van TBS Soest is. Het ligt in de oksel van de Koningsweg en de Beckeringhstraat.

    PITH Makelaars

Terrein TBS Soest te koop

soest Het 43.000 vierkante meter grote bedrijfsterrein van TBS Soest staat sinds vorige week in de verkoop. De productie van betonnen afwateringssystemen wordt tegenwoordig in het Limburgse Nederweert gedaan. Voor de resterende circa veertig medewerkers wordt een andere plek in Soest of omgeving gezocht.

Hans Veltmeijer

In januari 2017 nam investeringsmaatschappij Triacta uit Baarn het Soester bedrijf over van Ballast Nedam. De hoogtijdagen van TBS waren toen al achter de rug. Eind jaren tachtig was het bedrijf marktleider in Nederland en had 140 personeelsleden. Triacta is de laatste jaren actief in de afwaterings- en waterbehandelingssector. Tegelijk met de overname van TBS kocht de investeringsmaatschappij Rademaker Gieterij uit Klazienaveen, die de deksels voor de putten levert. Daarvoor had Triacta al de betonfabriek van Struyk Verwo Aqua in Nederweert overgenomen.

GEMODERNISEERD Hier worden sinds januari 2018 ook de betonproducten van TBS gemaakt, en levert Rademaker de gietijzeren deksels niet meer in Soest af, maar in Nederweert. De betontak bestrijkt negentig procent van het werk van TBS. De verouderde machines uit Soest zijn met de verhuizing gemoderniseerd en worden nu in de eigentijdse fabriek in Nederweert gebruikt, laat een woordvoerder van Triacta weten. Een paar medewerkers verhuisden mee naar Nederweert, ongeveer twintig mensen raakten hun baan kwijt.

STERK MERK Het kantoorpersoneel, onder wie verkopers en ingenieurs, en de kunststofproductie zijn in Soest gebleven. Hier werken nog dertig tot veertig mensen. Voor hun wordt een andere plek gezocht, bij voorkeur in Soest of omgeving. ,,In principe gaat niemand zijn baan verliezen", zegt de woordvoerder. Hij ziet geen reden tot zorg over het voortbestaan van de onderneming. ,,TBS maakt kwalitatief uitstekende producten en is is een heel sterk merk, en dat blijft zo. Het is misschien wel het meest zichtbare merk van Nederland."

ZOEKTOCHT Makelaar Hidde ten Hoor van PITH makelaars is bezig met de zoektocht naar een nieuwe locatie voor het afgeslankte TBS en tegelijkertijd met de verkoop van de huidige vestiging. Hij heeft al een aantal geïnteresseerden voor het immense terrein, dat in zijn geheel te koop staat. Op de 43.000 vierkante meter staat een bedrijfsgebouw van circa 14.000 vierkante meter en een loods van 900 vierkante meter. Het overige terrein diende als buitenopslag en parkeerplaats voor TBS.

WONINGBOUW Onder de potentiële kopers zijn betonfabrieken, maar ook projectontwikkelaars en aannemers. ,,Er zijn diverse mogelijkheden. Er zit nu een bedrijvenbestemming op, maar ook detailhandel, aan de periferie van het terrein aan de Koningsweg." Hij sluit ook niet uit dat er in de toekomst woningbouw plaatsvindt. Naar aanleiding van het te koop staan van het terrein heeft gemeenteraadslid Hans Boks namens LAS het college gevraagd naar de mogelijkheden van woningbouw en of het terrein al deel uitmaakt van het op handen zijnde 'masterplan wonen' van de gemeente Soest.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er in de afgelopen maanden al een verzoek tot woningbouw op het terrein is ingediend, maar dat het college van burgemeester en wethouders hierover nog geen standpunt heeft ingenomen.

GIETIJZER In het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw wordt in een garagepand het Technisch Bureau voor gietijzer producten Soest (TBS) opgericht door Othon Louis Zimmerman. Hij vestigt zich in een garage aan de Oranjelaan. TBS produceert aanvankelijk alleen kolken en putafdekkingen van gietijzer. Na een korte periode verhuist het bedrijf naar de Kerkstraat. Vlak voor de tweede wereldoorlog wordt ijzer schaars en duur. Zimmerman gaat daarom met een combinatie van gietijzer en beton experimenteren. Hij vraagt octrooi aan voor deze vondst en het wordt een daverend succes. In 1952 verhuist het bedrijf naar de Beckeringhstraat. Op dat moment is de Belgische markt ook al betreden.

WERELDSPELER De groei zet door onder het bewind van Zimmermans schoonzoon Egbertus Sijbolt Raatjes. TBS wordt onder zijn leiding een wereldspeler en marktleider in Nederland op het gebied van kolken, putafdekkingen, schuiven en terugslagkleppen. De driehoek met de letters TBS daarin, is overal in het land op putten te zien. Dat is ook nu nog zo, al is het Soester bedrijf wel qua personeelsbestand flink afgeslankt. In de jaren negentig doet ook kunststof zijn intrede in de producten van TBS. Het bedrijf verhuist in deze periode naar de Koningsweg.

In 1995 komt TBS in handen van Ballast Nedam. Raatjes is dan al druk met landgoed De Paltz waar hij zich actief om de flora en fauna bekommert en strijdt tegen de overvliegende helikopters van vliegbasis Soesterberg. In 2007 verhuist hij naar Weert en verkoopt het landgoed aan de provincie Utrecht. Zeven jaar later overlijdt hij.