• Peter de Jong geeft zijn lessen in de aula van Daltonschool aan De Driesprong

    Peter Beijer

Tai chi: gezonde bewegingskunst

SOEST Peter de Jong geeft les in Tai Chi. Hoewel de naam Tai Chi klinkt als een Oosterse gevechtskunst, is vechten niet meer de essentie bij deze oeroude bewegingskunst. De leerlingen komen naar De Jong om te ontspannen te bewegen.

Peter Beijer

De bewegingskunst bestaat uit een reeks van houdingen waarbij ontspanning van lichaam en geest centraal staan. De Jong: ,,De mediatieve oefening zorgt voor ontspanning en is bevorderend voor de gezondheid en een lang gezond leven."

DEMONSTRATIES De Soester geeft vanaf 2002 les in de aula van basisschool De Driesprong aan de Theresiastraat. ,,Naast lesgeven in Tai Chi Chuan, kortweg Tai Chi genoemd, geef ik ook demonstraties en workshops voor groepen, seminars of bedrijven. Tai Chi Chuan is een bewegende meditatie. Door het oefenen van ontspanning en concentratie geeft het een goede conditie, rust en balans."

HEILZAME WERKING Dat Tai Chi als een gevechtskunst gezien wordt is volgens Peter de Jong logisch. ,,Van origine is Tai Chi Chuan ook een zelfverdedigingskunst. Chuan betekent 'vuist' of 'boksen'. Tegenwoordig wordt Tai Chi beoefend vanwege de heilzame werking op lichaam en geest. Tai Chi kent verschillende eeuwenoude stijlen. Ik geef les in verkorte Yangstijl."

VIJFTIEN LESSEN In de aula van De Driesprong verzamelen zich jong en oud voor de les van Peter de Jong. De les is er een van een serie van vijftien. Elk najaar en voorjaar wordt zo'n serie gehouden. ,,De vijftien lessen kosten 155 euro. Daarvoor ervaart de cursist hoe tijdens het beoefenen van Tai Chi onrust wordt omgezet in rust. Naast je geestelijke balans, krijg je ook betere fysieke balans en alertheid. Het is bewezen dat Tai Chi zeer waardevol is voor de gezondheid en ondersteund, vooral bij ouderen, voor valpreventie. Ik heb leerlingen die aan reuma lijden en na een aantal lessen minder last hebben van pijn en ongemak. De langzame geconcentreerde, bewuste bewegingen zorgen voor een opbouwend effect op het centrale zenuwstelsel. Dit is ook de reden dat Tai Chi hoge bloeddruk, tuberculose, hyperventilatie en dergelijke kwalen kan verlichten of genezen."

GEVECHTSKUNST ,,De lessen Tai Chi zijn voor alle leeftijden maar ik adviseer om pas vanaf achttien jaar te beginnen. De eerste lessen zijn gericht op het aanleren van de bewegingen en vervolgens gaan wij verschillende thema's oefenen. Soms wordt er met een partner geoefend in zachtheid, zogenaamd het duwen met de handen. Hierbij krijgt de beoefening het karakter van de gevechtskunst."

WORKSHOPS Peter de Jong wordt ook ingezet bij bedrijven en verenigingen die ter afsluiting van een activiteit of een hei-sessie een interactieve Tai Chi-les meemaken. ,,In demonstraties en workshops Tai Chi kunnen mensen contact maken met de kunst, maar vooral met zichzelf en hun lijf. Ontspannen en toch bewegen is moeilijk, maar wel waardevol in ons drukke bestaan. Het is een zinvolle onderbreking van de activiteiten."

INTRODUCTIELES Mensen die kennis willen maken met Tai Chi kunnen meedoen aan introductielessen. ,,Op de woensdagen 27 juni en 19 september geef ik vanaf 19.00 uur in de Driesprong een kennismakingsles, voor vijf euro. De opbrengsten van d eintroductielessen doneer ik aan een goed doel. Het gaat mij er namelijk om dat veel mensen kennis kunnen maken met Tai Chi."

Aanmelden voor een introductieles of een serie lessen of een andere vorm kan via de website: www.taichipeterdejong.nl.