• Anne Breemer (derde van links) met enkele medewerkers van Stayokay aan de Bosstraat.

    Jaap van den Broek

Stayokay Soest viert 90-jarig bestaan

SOEST De Mengtafel is een sociaal initiatief dat ter ere van het 90-jarige jubileum van hostelketen Stayokay wordt georganiseerd bij diverse Stayokay locaties in het land. Want 90 jaar oud, dat is een goede reden voor een feestje. De Mengtafels worden georganiseerd voor mensen uit de buurt, waarbij de insteek is: mensen samenbrengen en een onvergetelijke tijd laten beleven.

Op zaterdag 13 juli vanaf 17.00 uur kunnen buurtgenoten en anderen geïnteresseerden aanschuiven bij de Mengtafel in Stayokay Soest, voor 18,50 euro per persoon. Wat kunnen zij daarvoor verwachten? ,,Heel veel", vertelt hostelmanager Anne Breemer enthousiast.

AVONDVULLEND ,,Het wordt een verzorgd en avondvullend programma aan lange tafels met een drie-gangendiner, entertainment en bovenal boeiende gesprekken met mensen uit de buurt. Dat is waar we goed in zijn en wat we al 90 jaar doen: een plek faciliteren voor nieuwe ontmoetingen." De avond wordt gepresenteerd door theatermaker en presentator Oscar Kocken (onder meer schrijver voor Spijkers Met Koppen op NPO Radio2). Hij zal zorgen voor een ongedwongen, gezellige sfeer en staat stil bij de historie van Stayokay Soest.

SCHOOLGEBOUW Het huidige onderkomen van Stayokay aan de Bosstraat is ruimeen eeuw geleden oorspronkelijk gebouwd voor de Engendaalschool. Die werd opgericht op 2 september 1913. De school volgde 'in ruime trekken' de ideeën van onderwijsvernieuwer Jan Ligthart. Het was een school met bijzonder neutraal onderwijs op humanitaire grondslag. Alle docenten waren in de beginjaren niet-rokers, geheelonthouders en vegetariër.

Wegens uitbreiding verhuisde de school in 1924 naar een ander pand om vervolgens in te trekken in de oude Nijverheidsschool aan de Molenstraat.

NJHC Het pand aan de Bosstraat werd verkocht aan NJHC (Nederlandse Jeugdherberg Centrale) en eind jaren 20 van de vorige eeuw opende NJHC De Heidebloem. In 2003 veranderde de naam van NJHC Heidebloem naar Stayokay Soest. In 2012 is het hostel grondig verbouwd.

MODERN ,,Hoe we ook in 90 jaar gemoderniseerd en veel comfortabeler geworden zijn, we blijven altijd dé ontmoetingsplek voor iedereen. Milieu en maatschappelijke betrokkenheid is altijd heel belangrijk geweest. Daarom vinden we dit sociale evenement, De Mengtafel, een mooi thema voor onze verjaardag", zegt Anne Breemer over de naderende viering van het jubileum. ,,We hopen dat alle deelnemers het leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen. Natuurlijk is er ook de gelegenheid om een kijkje te nemen in ons hostel."

TICKETVERKOOP Aanschuiven aan de Mengtafel kost 18,50 euro per persoon en geïnteresseerden kunnen een kaartje kopen via stayokay.com/mengtafel. Van ieder verkochte ticket gaat een bijdrage naar het Stay4all fonds. Dit fonds verzorgt schoolkampen voor kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen.

HOSTELKETEN Stayokay is de grootste hostelketen van Nederland met 22 verrassende locaties, van de Achterhoek tot Amsterdam. Al sinds 1929 biedt Stayokay (inter)nationale gasten de ideale plek om te overnachten; slapen kan op privé- of gedeelde kamers. Maar ook voor vergaderingen, feestelijke en zakelijke events is Stayokay een praktisch adres. Stayokay verzorgt jaarlijks bijna een miljoen overnachtingen en wil voortrekker zijn op het gebied van duurzame en sociale initiatieven.

a [Stayokay, Bosstraat 16, tel. (035) 601 2296. Meer informatie over Stay4all is te lezen op stayokay.com/stay4all.