• Eempers

Soesterbergs bedrijf wil ballonwoningen bouwen op Sint Maarten

SOESTERBERG Welke innovatieve ideeën kunnen worden gerealiseerd voor de wederopbouw en het orkaanbestendig maken van huizen op Sint Maarten? Op die vraag van prins Constantijn van StartupDelta hebben de broers Stan en Bas Uyland gereageerd door met hun bedrijf BetonBallon Technology in Soesterberg de mogelijkheid aan te bieden huizen te bouwen op het eiland. Geen traditionele huizen, maar gewelfde woningen die op een bijzondere manier worden gebouwd, te vergelijken met een surprise van papier maché: er wordt een ballon opgeblazen, daaroverheen worden lagen beton gespoten en als dat uitgehard is kan de ballon leeglopen. ,,Dan staat er een cascowoning met een constructie die zo sterk is dat hij een orkaan aan kan,'' zegt Stan Uyland.

Jan van Steendelaar

Eén van de doelstellingen van Startup Delta is het stimuleren van samenwerking voor het oplossen van problemen die zich mondiaal voordoen. Schadeherstel in door natuurrampen getroffen gebied is zo'n voorbeeld. Op het door orkaan Irma getroffen Sint Maarten zijn veel huizen weggevaagd of ingestort en onbewoonbaar geworden. Woningbouw heeft dan ook grote prioriteit.

Stan en Bas Uyland zien hier een uitgelezen kans op een groot project van gewelfde woningen van de grond te krijgen. Niet alleen doordat deze bouwmethode een besparing aan materiaalkosten en werktijd oplevert, maar ook omdat er vergeleken met de traditionele bouw 50 procent minder beton en 70 procent minder staal nodig is. Niet minder belangrijk is de CO2-reductie van 60 procent. Afgezien van die voordelen is het een woning die zou passen in de natuurlijke omgeving van Sint Maarten.

Voor wie denkt dat zulke huizen geen kans hebben: in samenwerking met projectontwikkelaar en particulieren is BetonBallon bezig dit Woonbelevingsproduct zoals zij het noemen te realiseren. In Schijndel bijvoorbeeld waar een kantoorgebouw van vier verdiepingen staat. Rondom Amsterdam zijn plannen in ontwikkeling en zal binnen afzienbare tijd gebouwd gaan worden. Een wens van de broers Uyland is om ook in eigen gemeente een deze woonbeleving te realiseren. Mogelijke locaties hiervoor zijn het bosgebied van de Oude Tempel en de voormalige vliegbasis Soesterberg. Daar staan nog enkele boogvormige Amerikaanse vliegtuigshelters. Een mooiere overgang naar de 'boogwoningen' is nauwelijks denkbaar.

Stan en Bas Uyland zijn sinds een aantal jaren betrokken bij deze duurzame gewelfde woonbeleving. Voorheen was die bouwvorm die meer diversiteit brengt dan de traditionele recht-toe-recht-aan bouw betaalbaar gemaakt. 'Bewoners kunnen het casco dat geen draagmuren heeft immers naar eigen inzicht indelen . De huizen kunnen vrijstaand of als twee-onder-een-kap gerealiseerd worden en zouden volgens hen een mooie aanwinst kunnen zijn voor Soesterberg. Nadat vorige week op televisie aandacht aan de ballonwoningen werd besteed, stond de telefoon bij Uyland roodgloeiend. ,,We hadden niet gedacht dat er zoveel reacties op zouden komen.'' Nu is het afwachten of BetonBallon inderdaad de gelegenheid krijgt de huizen op Sint Maarten te realiseren.