• Johan van Beek

Slagerij Van Asch in andere handen

SOEST Richard en Jeannette van Asch hebben hun slagerij verkocht aan Remco en Jolanda van Beek. Per 5 maart gaat de zaak aan de Van Weedestraat over in hun handen, maar Richard van Asch blijft werkzaam in de winkel. Voor de bijna twintig medewerkers heeft de transactie geen gevolgen.

De verkoop komt veel eerder dan waarmee het ondernemersechtpaar Van Asch rekening had gehouden toen ze afgelopen zomer voor het eerst hardop de lange termijn toekomst bespraken. Richard (de derde generatie): ,,Onze kinderen willen niet de zaak in. Mede doordat Joost en Sigrid om dezelfde reden afgelopen zomer stopten met hun delicatessenzaak Joh Mets hebben Jeannette en ik het erover gehad: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de slagerij blijft doordraaien zoals wij dat graag zouden willen?"

STROOMVERSNELLING Jeannette: ,,Als je de zaak wilt verkopen, denk je: het gaat nog zeker twee, drie jaar duren voordat het zover is." De ontwikkelingen raakten in een stroomversnelling toen Remco van Beek - en kort erna zijn vrouw Jolanda - in september vorig jaar in de slagerij kwam werken. Er bleek meteen een klik tussen Richard en Remco, op de werkvloer en hun filosofie over de slagerij komt overeen.

HANDDRUK ,,Eind oktober heb ik voor de vuist weg tegen hem gezegd: is dit niets voor jou", zegt Richard van Asch. Nog geen drie maanden later werd deze 'grap' met een ferme handdruk werkelijkheid.

KLIK Remco: ,,We hebben het snel opgepakt, ook al omdat er een echte klik tussen ons is. Bovendien waren Jolanda en ik op zoek naar een grotere winkel dan dat we in Driebergen hebben gehad. Van Asch is een van de grootste, zo niet de grootste slagerij in deze regio en staat goed bekend. Dat willen we zo houden."

Remco wordt er niet zenuwachtig van dat hij een vermaarde slagerij overneemt. ,,Er is wel een bepaalde druk om Richard en Jeannette te bewijzen dat we het waard zijn." Beide echtparen hebben daar het volste vertrouwen in.

VERTROUWD ,,Voor ons is het een mooie aanvulling dat Richard enkele dagen per week bij ons blijft werken. Hij weet alles van de zaak. Voor de klanten is het vertrouwd en voor Richard goed om niet meteen helemaal te stoppen", blikt Remco, sinds zijn vijftiende actief in het slagersvak, vooruit.

GOED GEVOEL De emotie ligt voor de hand bij een overname van het familiebedrijf dat sinds 1931 een begrip is in Soest en een brede klantenkring (ook zakelijk) in de wijde omgeving.heeft opgebouwd. Na opa Marinus Anthonius en vader Ries heeft Richard samen met Jeannette 28 jaar de zaak zelfstandig gerund. Het zal wennen worden. ,,Natuurlijk zijn we heel emotioneel bij de zaak betrokken", zegt Jeannette. ,,Maar we beseffen ook dat het een goede beslissing is. Het is op ons pad gekomen en het voelt goed. We weten dat de zaak op een goede manier zal worden voorgezet, dat vinden we belangrijk voor alle klanten."