Slaap ik beter op een boxspring?

Wat is eigenlijk een boxspring? Dat is een matrasdrager waar verschillende soorten matrassen op kunnen liggen. De bodem ervan bestaat uit een stevig houten frame, daarin ligt een kern van veren afgewerkt met een comfort-laag. Een topper is een dun matrasje dat op een ander matras wordt gelegd, ook wel oplegmatras genoemd.

Aan slaapspecialist Thierry van Ellen wordt in zijn beddenspeciaalzaak aan de Van Weedestraat vaak de vraag gesteld op een kwalitatief betere slaap op een boxpsring of op een topper mogelijk is.

Als specialist weet hij dat vooral het matras belangrijk is: ,,Een boxspring bepaalt nog niet het uiteindelijke comfort, een matras is het belangrijkste als het om slaapcomfort gaat. Een boxspring is een prima matrasdrager, maar een goed matras kan ook op een andere drager een goede slaapcombinatie vormen." Thierry legt uit dat een goede boxspring vaak wel uitstekend samenwerkt met het matras. ,,De boxspring is meer gelijk verend, het matras wordt daardoor overal op dezelfde wijze ondersteund." Ander voordeel van dit slaapsysteem is de compactheid, want de lengte en breedte zijn gelijk aan het matras en randen ontbreken. Daardoor zijn opmaken en rondom het bed lopen eenvoudiger. Ook heeft de boxspring in de meeste gevallen een comfortabele instaphoogte. Thierry: ,,Een boxspring heeft een perfecte samenwerking met het matras. Is het matras niet goed? Dan kan de boxspring er niet voor zorgen dat het slaapcomfort optimaal is. Alles valt of staat met het juiste matras."

MERKEN De boxsprings zijn er in verschillende klassen en elk model is verkrijgbaar in diverse stoffen, kleuren en hoofdborden, zodat de uitstraling aangepast kan worden aan de persoonlijke smaak. Ze zijn ook te koop met een verstelbaar hoofd- en voeteinde voor extra comfort.
Slaapspecialist Van Ellen verkoopt de merken Pullman, Mline, Avek, Eastborn en Velda. ,,Stel dat een klant het eigen ledikant dat nog goed is, wil behouden? Dan kunnen wij het boxspringcomfort evenaren met één van de betere matrassen."

De slaapspecialist krijgt ook regelmatig de vraag van klanten of een topper beter is. ,,Een topper bepaalt niet de ondersteuning, daar is een matras voor. Ondersteunt het matras niet goed, dan zal het oplegmatras hieraan weinig verbeteren. Een topper ondersteunt niet, maar kan wel het comfort verhogen door bijvoorbeeld de naad tussen twee matrassen te laten verdwijnen. Ook kan deze ervoor zorgen dat het gemakkelijk op te dekken is. Want een matras kan hetzelfde worden gestoffeerd als een boxspring, zodat alleen de topper opgedekt hoeft te worden."

,,Als een klant aangeeft dat naast ondersteuning ook ventilatie belangrijk is, dan adviseer ik juist geen topper, want daarmee wordt men extra omhelsd door materiaal."

Dit artikel is aangeboden door Slaapspecialist Van Ellen, Van Weedestraat 16, Soest.