• Sabine en Stefan Rademaker zijn winkeliers van het jaar geworden. ,,Het gaat ons om de service, maar ook om het praatje dat wij met de klanten maken. -

    Niek Rademaker

Sabine en Stefan winkeliers van het jaar

SOEST Op social media zijn meer dan 450 reacties binnengekomen nadat Slijterij Wijnhandel Stefan Rademaker is uitgeroepen tot winkelier van het jaar in Soest. De trouwe klanten prijzen de slijter naast zijn service en vakkennis vooral om de laagdrempeligheid van de winkel. ,,Het is altijd gezellig daar."

Peter Beijer

De slijterij/tabakswinkel van Stefan en Sabine staat letterlijk op de hoek en is een voorbeeld van een buurtwinkel waar klanten en personeel elkaar bij de voornaam noemen. Al jarenlang is de hoek Dorresteinweg/Laanstraat het vertrouwde adres voor de liefhebbers van onder meer wijn, whisky en bier. Dat startte 46 jaar geleden. Stefan: ,,Mijn vader Ben begon in 1973. Hij heeft nog hard moeten leren tijdens onze vakantie in Luxemburg om de benodigde papieren te halen."

VLAGGEN Stefan is ervan overtuigd dat de authentieke sfeer van de buurtslijter geleid heeft tot de uitverkiezing van winkelier van het Jaar. ,,Het gaat ons om de service, maar ook om het praatje dat wij met de klanten maken. Toen bekend werd dat wij winkelier van het jaar waren geworden heeft een aantal buurtbewoners spontaan de winkel met vlaggen versierd, anderen kwamen met bloemen."

Een oudere man komt binnen voor een flesje wijn en feliciteert Rademaker met de eretitel. Op de vraag waarom de slijterij de onderscheiding verdient, vertelt hij: ,,Je hebt altijd het gevoel dat je hier welkom bent. Stefan en zijn mensen hebben verstand van zaken, zijn vriendelijk en hebben tijd voor een praatje. Dit is meer dan alleen een winkel."

ROMANTIEK ,,Daar doe je het voor", vertelt de Soester slijter op het moment dat de klant tevreden de winkel verlaat. ,,Toen mijn vader ooit startte op deze plek was het een tijd dat karakteristieke boertjes hun klompen bij de deur uitdeden en wat pruimtabak op de stoep spuugden. Een stukje van die romantiek is bewaard gebleven."

SPECIAALBIER Ondanks het authentieke karakter van de winkel gaan Stefan en Sabine met de tijd mee. Zo worden er whiskey- en wijnproeverijen georganiseerd en is Stefan altijd in voor een verrassing. ,,Mijn zoon Niek was vorige week in Maastricht en hij bezocht daar de Stadsbrouwerij. Heeft hij een doosje 'De Maltezer' meegenomen. Een bier dat alleen maar verkrijgbaar is in de brouwerij zelf, maar nu ook bij ons. Zolang de voorraad strekt natuurlijk. Zo probeer ik telkens weer iets geinigs in de winkel te hebben en dat is ook te lezen in onze nieuwsbrief. Natuurlijk hebben we ook speciaalbieren en bier uit regionale brouwerijen zoals Baarn en Amersfoort maar ook de Swarte Os uit Soest zit in ons assortiment."

Het is druk in de dubbele winkel. Stefan helpt een klant in Tabakswinkel De Cirkel, dat sinds 2014 onderdeel is van de winkel aan de Laanstraat. De klant incasseert een prijsje en koopt een staatslot en een doosje sigaren. De Cirkel is volgens Stefan de enige en echte sigarenwinkel van Soest. ,,Sinds vorige maand zijn er zes exclusieve blends gemaakt van Hajenius, speciaal voor de pijprokers onder ons."

Het dienstenaanbod is ruim. ,,Wij hebben een ruim assortiment aan wens- en cadeaukaarten, loten voor alle kansspelen, ov-kaarten en een stomerijservice. Daarnaast verhuren wij biertaps, tafels, stoelen en glaswerk. Je eigen feestje thuis, wij organiseren de faciliteiten en de drank en bezorgen aan huis."

a        Slijterij Stefan Rademaker, Laanstraat 44, tel: 035-6012957, www.slijterijrademaker.nl