• Ronald Kersten

Organisaties profiteren van Haringparty

SOEST De opbrengst van de jaarlijkse haringparty werd maandagmiddag verdeeld onder goede doelen. De zevenhonderd genuttigde haringen tijdens de party brachten negentien euro per stuk op, samen 13.250 euro.

Martin Huizenga

Het initiatief van De Soester Zakenkring, de Contactgroep Baarnse Bedrijven en Horeca Baarn-Soest om bij de komst van de Hollandse Nieuwe een veiling te houden voor een vaatje haring, is uitgegroeid tot een jaarlijks festijn van betrokken ondernemers. Zij leggen een basisbedrag in voor een biednummer en het hooghouden van een nummer tijdens de veiling betekent per keer vijftig euro in de pot.

ONDERBOUWING Een tussendoor biedprijs: Een dinerbon van het ene restaurant gewonnen door het andere restaurant. Alles onder de bezielende leiding van veilingmeester Antonio van de Hengel en zijn assistent Stephan Ott. Het totaalbedrag wordt enkele weken later verdeeld onder de goede doelen die zich opgegeven hebben mét een onderbouwing waar de prijs aan wordt besteed.

ROOKKASTJE Ook traditie is dat die uitreiking gebeurt tussen de gangen door van een lunch, aangeboden door restaurant De Soester Duinen. Na een eerste ontmoeting bij binnenkomst nemen de ontvangers en de uitdelers plaats aan een lange tafel, diagonaal in 'de Bibliotheek'. Kees Wantenaar, voorzitter van de Soester Zakenkring heet welkom en introduceert René van Wijk, zijn collega uit Baarn. Thijs Duindam van het restaurant: ,,Wij roken zelf. In de keuken staat een handig rookkastje. Zoiets maakt het verschil.''

ELEKTRAKABEL Mels van Vulpen van Cabrio is blij. Het openluchttheater beleeft een prima seizoen met nog vier voorstellingen te gaan. Een nieuwe dikke elektrakabel verving de aggregaten. Voor het seizoen 2018 gaat de horeca op de schop en komt er een meer functionele indeling van het openluchttheater en omgeving. Het ontvangen bedrag wordt besteed aan statafeltjes.

AUDIO-INSTALLATIE Marit van Amerpoort Pastzo besteedt het bedrag aan een audio-installatie voor het onderkomen van de cliënten in de Soester 'Ambachtshal', waar zowel kaarsen worden gemaakt als de naaimachine draait: ,,Een investering in Arbeidsvitaminen.''

TENNISROLSTOEL Mieke ten Cate van het Bentinck Fonds geeft het bedrag uit voor de aanschaf van een tennisrolstoel. In de doelstelling van de stichting staat dat iedereen in iedere persoonlijke omstandigheid mee kan doen met welke sport dan ook. Zij wijst ons en u op het spinnen-event dat het Bentinck Fonds organiseert tijdens het Landjuweel op 21 augustus.

HUUR Sigrid Zwolsman uit Baarn komt met 'de eerste en meest aardige' aanvraag. De Weggeefwinkel van voedsel draait op vrijwilligers. Voor de huur van de ruimte moet wel worden betaald. Organisatorisch heeft zij er helemaal niets mee te maken, maar door haar aanvraag verdwijnt het jaarlijkse bedrag voor de huur als een haring van boven in het keelgat van de Weggeefwinkel.

BUSJE Pim Veltman van de stichting Voor Mekaar (huisvesting van en werk voor cliënten met een beperking) spaart voor een busje. Dat draait met een percentage directe besteding per cliënt van meer dan negentig!

AMBULANCE Jaap van Dijk van Dierenzorg Eemland en de stichting Doe, voor het zo lang mogelijk bij elkaar laten leven van een mens met zijn lievelingsdier, heeft een versleten ambulance. Baarn zorgt voor de inrichting van de nieuwe. Nu de gemeente Soest en alle donateurs nog.

PLUIMAGE Project 142 laat door onder anderen Werner Paans zien dat er 142 nationaliteiten in Soest wonen. Van allerlei pluimage. ,,Weten is begrijpen.'' Brede publiciteit, scholen, tv, radio en de krant. Om opmerkingen als 'terug naar je land' de kop in te drukken.

KWASTJE ,,De Windhond moet nodig een kwastje hebben'', betoogt Peter Hoebée. De Sinterklaasintochten van Baarn, Soest en Soesterberg worden jaarlijks toebedeeld. Het verpleeghuis Daelhoven krijgt een mooi bedrag om 'een tovertafel' voor zijn Alzheimer-cliënten aan te schaffen.

Cees Boerkoel is diep vanuit zijn hart een betrokken pleitbezorger, zoals al de vrijwilligers en professionals die zich deze middag hebben verzameld. Voor de tovertafel wordt 3250 euro gedoneerd, de overige schenkingen variëren van 750 tot 1500 euro.