• Anita Vreugdenhil en Kees Boerkoel met een van de pronkstukken van Pop-up Museum De Ontdekking.

    Peter Beijer

Molenschot een maand lang kunstpaleis

SOEST De kracht van kunst voor ouderen. Met dat basisidee gingen Idelette Sleurink, directeur van SWOS, en Anita Vreugdenhil, cultuurconsulent bij Idea, aan de slag. Het resultaat is een Pop-up Museum. Stichting Lyvore raakte al snel enthousiast en bood verzorgingshuis Molenschot/Daelhoven aan de Graanakker 11 aan als locatie voor het museum. De expositie is te zien van 8 mei tot en met 8 juni.

Peter Beijer

Het Pop-up Museum, dat dinsdag 7 mei door wethouder Nermina Kundic wordt geopend, krijgt de naam De Ontdekking. Anita Vreugdenhil: ,, Oudere vrijwilligers hebben een belangrijke rol gekregen in de organisatie van het Pop-up museum. We hebben elf gastconservatoren ingeschakeld die op zoek zijn gegaan naar kunst. De reacties waren geweldig. Zij voelden zich als een kind in een snoepwinkel. Tijdens trainingen lieten de gastconservatoren aan elkaar zien welke kunstwerken ze hadden gekozen en hoe hun persoonlijk thema daar een rol in had gespeeld. Dat is de ontdekking; in een expositie laat men zich dikwijls leiden door de eigen smaak, maar het mooie is om juist te ontdekken wat een ander aanspreekt in een kunstwerk. De werkelijkheid krijgt een ander perspectief. Hoe meer je ziet, hoe meer je kunt beleven, ontdekken en meedoen."

IMPULS De expositie is door de elf gastconservatoren samengesteld uit de kunstcollecties van SBK Kunstuitleen Gooi en Eemland en de gemeente Soest. Een van de gastconservatoren is Kees Boerkoel. Het voormalig gemeenteraadslid is een echte kunstliefhebber. ,,Ik kan op impuls een kunstwerk aankopen", vertelt de bekende Soester. ,,Ik ben een liefhebber van de kleuren rood en blauw, zoals in dit schilderij van Leni Bos uit 2001."

OTTO PRINSEN Het schilderij dat Boerkoel samen met Vreugdenhil toont is een van de vele pronkstukken dat geëxposeerd wordt. Boerkoel heeft ook gekozen voor kunstwerken van de Soester kunstenaar Otto Prinsen (1936-2006). ,,Zijn werken vertellen zoveel, het surrealisme is op vele manieren uit te leggen. Onvoorstelbaar knap hoe hij dat in beeld heeft gebracht. In de voormalige kantine van mijn clubje SO Soest waren twee wandschilderingen van hem te zien. Zo zonde dat die door de sloop verloren zijn gegaan."

GEVARIEERD PROGRAMMA Vreugdenhil: ,,Pop-up Museum De Ontdekking opent de deuren van de kunst op een laagdrempelige en aansprekende manier voor publiek van alle leeftijden. Kunst doet iets met mensen, zowel emotioneel als fysiek. Daarom is er meer dan alleen de expositie en zijn er verschillende nevenactiviteiten. Kunst is namelijk ook beleven. Zo is er De Geheime Tuin die wordt ingericht door Chris Rodenburg en Herco van Loon. De jonge kunstenaar Gert Wessels verzorgt een reizende expositie die naar mensen gaat die bedlegerig zijn. Het Harlekijn Danstheater toont scènes uit een dansleven, geïnspireerd op muziek van Herman van Veen. Verder zijn er workshops, een muzikaal viergangenmenu en poptroubadour Arnoud Kas."

De toegang tot het Pop-up Museum is gratis toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. Voor de diverse nevenactiviteiten gelden wisselende toegangsprijzen. Het uitgebreide programma is te lezen op https://museumdeontdekking.nl/ en elders in deze krant.