• Jacintha van Kouwen: ,,Herstelt een blessure niet, kom dan naar mij! Ik bekijk verder dan alleen het fysieke probleem. -

    Peter Beijer

Leren ontspannen bij In Beweging Soest

Advertorial

SOEST Terugkerende fysieke klachten hebben dikwijls oorzaken die niet alleen fysiek te herleiden zijn. Jacintha van Kouwen is fysiotherapeute, yogadocente en lichaamsgericht coach. Daarnaast geeft zij Nordic Walking. Met dit pakket aan disciplines bekijkt en behandelt de enthousiaste Soesterse klachten van meerdere kanten.


Peter Beijer

Het is een mooie winterse dag en Jacintha van Kouwen loopt met een aantal mensen door de Korte Duinen. Met stokken lopen zij genietend door het Soester natuurgebied. Het is een van de bewegingstherapieën die Jacintha aanbiedt. ,,Nordic Walking is geschikt voor jong en oud", vertelt ze. ,,Het fijne van Nordic Walking is dat deze manier van bewegen juist met allerlei klachten toch beoefend kan worden. Mensen met astma, reuma, fibromyalgie, artrose, botontkalking, bekkeninstabiliteit, hoofdpijn, nek- en schouderklachten, een nieuwe heup of wisselende pijnklachten lopen in mijn groepen mee. Ook met een pijnlijke knie is Nordic Walken mogelijk. Als ervaringsdeskundige en fysiotherapeute weet ik wat het is om met beperkingen dit te doen. Voor iedereen geschikt, mijn oudste cursist is 86."

HOLISTISCHE KIJK 'In Beweging Soest' is de nieuwe naam van de 23-jarige praktijk van Jacintha van Kouwen. De praktijk is gespecialiseerd in chronische en gecompliceerde lichamelijke klachten. ,,Dit vraagt een 'holistische kijk' op lichamelijke klachten, lichaamsbewustzijn, houding, ontspanning, omstandigheden, geestelijke gesteldheid en psychische omgang. Hiervoor gebruik ik meer vaardigheden dan alleen de fysiotherapie. Wanneer je psychisch niet 'open staat' voor genezing dan gaat het niet lukken. Veel klachten zijn emotioneel, stressgerelateerd."

FYSIOTHERAPIE EN YOGA ,,Mijn basis is fysiotherapie waarvoor ik sinds 1987 al gekwalificeerd ben. In 1996 ben ik, vanwege klachten nadat ik mijn nek had gebroken, met yoga begonnen. Dankzij yoga kwam ik van mijn pijnklachten af. Dat motiveerde mij om hiermee verder te gaan. In India heb ik een yoga-opleiding gevolgd. Een nuchtere back-to-basic-opleiding."

HATHA Jacintha is gespecialiseerd in Hatha Yoga. ,,Hatha-Integrale-Yoga is de klassieke Yoga aangevuld met andere stijlen en begint vanuit het bewustzijn van je lichaam en je adem. Vanuit daar werkt het naar eenheid van lichaam en geest. Het lichaam staat centraal. Vanuit diverse lichaamshoudingen, ook wel asana's genoemd, wordt er gewerkt aan de ademhaling, ontspanning (zowel lichamelijke als geestelijk), lenigheid, lichaamsbewustzijn, lichamelijke grenzen, concentratie en evenwicht. Je denken heeft invloed op je lichaam en je lichaam heeft invloed op je denken. De insteek is: leren ontspannen, bewust worden van het eigen lichaam en eigen denken en de mogelijkheden en onmogelijkheden daarvan."

PERSOONLIJK De uitdaging voor Jacintha is om mensen met lichamelijke klachten zo persoonlijk mogelijk te begeleiden. ,,Herstelt een blessure niet, kom dan naar mij! Ik bekijk het probleem van meerdere kanten en kijk verder dan alleen het fysieke. Leren ontspannen is een manier om klachten te bestrijden. Een dreigende burn-out is een mooie reden om yoga te gaan doen. Het is een makkelijke manier om te leren ontspannen. Het is ook fijn om op een ontspannen manier adem te halen en bewust te zijn van je lichaam."

In Beweging Soest, Valeriaanstraat 93, https://www.inbewegingsoest.nl, info@inbewegingsoest.nl, tel.(035) 6030573.