• Johan van Beek

'Kringloop' bij Van de Ven

SOEST ,,Nadat ik de medewerkers had ingelicht, heb ik eerst Netty Wessels gebeld om het te vertellen. Ze vindt het heel leuk dat kantoor en boek weer broertje en zusje worden. Ik houd zelf ook wel van die kringloop."

Johan van Beek

Trees Nelissen heeft het over de overname van Boekhandel Van de Ven, per 1 oktober. In haar zoektocht naar een opvolgervoor de winkel kwam ze via de branchevereniging bij wijze van spreken door het hele land. Een hint in de rubriek 'Ondertussen bij...', die ze eind vorig jaar als gastschrijver in de Soester Courant een maand lang volschreef, werd niet opgepikt. Pas toen ze in het voorjaar ook de kanalen van de kantoorbranche inschakelde, stond ineens 'buurman' Frans Davelaar van KantoorExpertGroep voor de deur. De twee Soester ondernemers kwamen snel tot zaken.

Frans Davelaar: ,,Je ziet vaak dat het zo gaat. Je gaat op zoek en googlelen en uiteindelijk blijkt het twee straten verderop te vinden zijn. Dit is een gezond bedrijf. Trees heeft de zaken hier super voor elkaar. Het was voor ons eenvoudig snel inzicht te krijgen."

CULTURELE HUISKAMER Trees Nelissen: ,,Ik heb altijd gezegd dat dit het ideale scenario zou zijn. Voor mij staat altijd de continuïteit van de winkel op de eerste plaats. Ik heb geprobeerd van mijn winkel de culturele huiskamer van Soest te maken. Dat kan nu zo blijven en het wordt tijd dat de winkel een nieuwe horizon krijgt."

De boekwinkel en de kantoorhandel, inmiddels meer dan 110 jaar een begrip in Soest, worden zo na 18 jaar herenigd, voor beiden ook een aspect met emotie. Davelaar speelde vroeger met Jan en Nettie Wessels' zoon Pjotr.

EIGEN WEG Nelissen werd in 1998 door Wessel aangenomen en kreeg een jaar later de kans de boekhandel in Soest over te nemen, net als destijds de bedrijfsleiders van de kantoorboekhandel in Soest (Henk van der Oosterkamp) en de boekwinkel in Baarn. De drie zaken gingen zo hun eigen weg. Davelaar werd later compagnon van Van der Oosterkamp en ging alleen verder toen die in 2014 afscheid nam.

MEDEWERKERS Volgende week is is de overname. De acht medewerkers van Van de Ven (3,5 fte) blijven in de winkel aan de Soesterbergsestraat werken. De komende drie maanden is ook Trees Nelissen (66) nog fulltime in de zaak, daarna neemt ze een adviserende rol in. Voor haar functie in de zaak aan de Soesterbergsestraat wordt een opvolger gezocht.

Davelaar spreekt van de mooiste mix: ,,Ideeën van jonge mensen en de ervaring van ouderen. We hebben bij KantoorExpertGroep meer overnames achter de rug en ik heb altijd het liefst dat de vorige eigenaar betrokken blijft. Dan creëer je ook een band met die oude eigenaar en het verleden. De expertise van Trees en de medewerkers gaan we ook gaan inzetten voor onze andere kantoorwinkels, waarvan we er in Amsterdam acht hebben. Daar ontbreekt het ons aan voldoende kennis over boeken. Alle vestigingen krijgen straks boeken via de kennis van Trees en de medewerkers hier."