• Corine en Martin van Zijp: ,,Een sieraad gaat vaak generaties mee en wordt familiegeschiedenis. -

    Peter Beijer

Juwelier Van Zijp thuis in Soest

SOEST In 2002 openden Martin en Corine van Zijp hun juwelierszaak aan de Van Weedestraat. De zeventien jaar zijn omgevlogen en als het aan het ondernemerspaar ligt komen er nog minimaal tien jaar bij. ,,Dit is een prachtige plek in een geweldig dorp."

Peter Beijer

,,Een sieraad of een horloge aanschaffen, daar neem je de tijd voor. Kijken, vergelijken, horen, zien en voelen." Martin van Zijp is duidelijk in zijn verhaal. ,,Neem nou een ring die je cadeau doet aan een geliefde voor een verloving of een speciale gelegenheid. Dat is een sieraad dat je koopt voor een mensenleven. Een ring is het symbool voor de eeuwigheid en voor de oneindige verbondenheid tussen geliefden. Romeinen gaven elkaar bij het trouwen een ring als officiële belofte van trouw."

HISTORIE Echtgenote Corine glimlacht als zij haar man het verhaal van de ring en de Romeinen hoort vertellen. ,,Martin heeft een passie voor het juweliersvak en heeft veel interesse voor geschiedenis. Die twee factoren komen prima samen wanneer hij een klant informeert over de historie en betekenis van sieraden en horloges."

GENERATIELANG ,,Dat is belangrijk", reageert Van Zijp. ,,Een sieraad gaat vaak generaties mee. Het stuk wordt vanzelf ook een deel van de familiegeschiedenis. Daarom zijn sieraden meer dan alleen versieringen voor het lichaam. Sieraden zijn een beleving, emotie. De emotionele waarde is vaak veel belangrijker dan de fysieke waarde. Klanten nemen de tijd voor een aanschaf en wij dus ook. Bovendien is het productieproces ook een proces van de lange adem. Wist je dat voor een diamant van 0,2 gram 50.000 kilo aarde verschoven moet worden?"

TRENDS Juwelier Martin van Zijp heeft oog voor de trends in de markt. ,,Rebel & Rose is een Nederlands sieradenmerk dat alles in zich heeft om snel de wereld te veroveren. De armbanden en ringen zijn voor mannen en voor vrouwen. Ze zijn zowel stoer als lief. Danny Vera, de bekende zanger, is een boegbeeld van dit merk. Daarnaast verkopen wij bijvoorbeeld slavenarmbanden van Fjory. Deze eigentijdse sieraden worden in Nederland met de hand vervaardigd. Deze sieraden zijn opgebouwd uit 14 karaat goud waar in een later stadium een kern van de hoogste kwaliteit zilver is toegevoegd. Deze bijzondere samenstelling zorgt voor een sieraad dat sterk is en nagenoeg niet kan deuken. De artikelen van Rebel & Rose en Fjory zijn maar enkele voorbeelden van ons ruim assortiment met sieraden en horloges voor jong en oud."

AANSTEKELIJK Het enthousiasme van het echtpaar Van Zijp over het juweliersvak is aanstekelijk. Ondertussen blijft de deurbel maar rinkelen. Een man wil een origineel cadeau voor zijn vriendin. ,,Doe anders maar een cadeaubon, dan zoekt ze zelf maar wat uit", vertelt de man. ,,Waarom zou je dat doen?", antwoordt Corine. ,,Jij zoekt met liefde iets moois voor haar uit. Het feit dat je de moeite hebt genomen om iets uit te zoeken zal ze meer waarderen dan een cadeaubon. En mocht ze toch iets anders willen, mag het altijd geruild worden."

THUIS IN SOEST Martin van Zijp is een geboren Amersfoorter, maar voelt zich volledig thuis in Soest. ,,Dit dorp is ons tweede thuis. We kennen onze klanten, onze collega's. Op deze plek aan de Van Weedestraat zitten we perfect. Voorlopig gaan we hier niet weg."

a        [Juwelier Martin van Zijp Van Weedestraat 145 035-6020670 info@juweliermartinvanzijp.nl www.juweliermartinvanzijp.nl