• Sportliefhebber en ondernemer Piet Hoek: ,,Iedereen kent elkaar in de sportwereld. Dat is de schaal waarop wij werken. -

    Ton van Zoeren

Intersport Van Dam begrip in Soest

SOEST Vanuit Amersfoort komend is het pand van Intersport Van Dam niet missen. Het is de eerste winkel rechts in Soest. Eigenaar Piet Hoek runt daar met veel enthousiasme zijn sportzaak op een ideale locatie.

Ton van Zoeren

Ondernemer Hoek noemt zich een Eemlander. ,,Ik ben Amersfoorter, ik woon in Hoogland en ik heb een zaak in Soest'', vertelt hij in zijn kantoor, boven de prachtige, twee verdiepingen tellende winkel. In 2011 vestigde de grote sportliefhebber zich aan de Birkstraat. ,,Met een centrale ligging en ruim parkeren zitten wij hier prima. Bovendien zijn hier veel activiteiten die publiek trekken, zoals de Soesterduinen, het Gagelgat en De Paardenkamp.''

Hoek was al langer werkzaam in Soest als medewerker in de sportzaak van Nic van Dam. In 1992 nam hij samen met zijn vrouw Marion die zaak aan de Van Weedestraat over, om vier jaar later te verhuizen naar de hoek van de Stadhouderslaan. In het huidige pand aan de Birkstraat is werkelijk van alles op sportgebied te koop is en staan specialisten klaar voor advies.

SNELLE SPITS ,,Sport is een belangrijk onderdeel van mijn sociale leven. Van de meeste verenigingen in de regio weet ik behoorlijk wat. Ik ben een sportliefhebber en het is leuk om daar te kijken, je ontmoet veel bekenden. In Soest werken we samen met SO Soest, VVZ'49 en SEC, maar ook met zo'n dertig clubs in de regio.'' Zelf voetbalde Hoek bij AFC Quick. Hij stamt uit een echte sportfamilie. ,,Mijn vader was dorpssmid in Lutjebroek. Hij deed aan turnen en atletiek en voetbalde bij de Zouaven. Later verhuisde het gezin naar Amersfoort waar Piet werd geboren. Daar kwam hij snel in aanraking met sport. Eerst ging hij turnen, dat was als kind in die tijd min of meer verplicht. Later werd hij voetballer bij AFC Quick 1890. ,,Zelf was ik als voetballer geen geboren toptalent en ik heb dus niet op het hoogste selectieniveau gespeeld. Het grappige is wel dat ik ooit als verdediger begon en eindigde als snelle spits! Tijdens en na mijn voetbalperiode ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op hardlopen en fietsen. Het leukst waren toch wel de marathons!"

HOUTEN TENNISRACKETS Na zijn diensttijd ging Hoek werken bij Sporthuis Kraanen in Amersfoort. ,,Daar heb ik het vak geleerd en de snelle ontwikkelingen van de sportmarkt meegemaakt. Toen had je nog houten tennisrackets en katoenen voetbalshirtjes. Kom daar nu maar eens om. In die tijd ben ik besmet geraakt met het tennisvirus. Daarom zijn wij nu op tennisgebied voor Nederlandse begrippen een grote speler in de markt. Maar ook met running, voetbal en hockey zijn we blijven ontwikkelen."
Een druk baasje, zo zou je Hoek kunnen noemen. Bestuurlijke functies vergen veel vrije tijd. ,,Dat heb ik van huis meegekregen. Als je wat wilt of commentaar hebt, moet je zelf van aanpakken weten en niet alleen vanaf de zijlijn roepen.'' Een greep uit zijn nevenfuncties: voorzitter AFC Quick, voorzitter Winkelpromenade Soestdijk, bestuurslid Amersfoortse Voetbal Kampioenschap.

SPORTWERELDJE De Intersport Van Dam Latjetrap competitie, in samenwerking met de Soester Courant, sponsort Hoek. ,,Het is een leuk idee en alle Soester clubs kunnen meedoen.'' De sympathieke ondernemer is met sport opgegroeid en werkt in de sportwereld die hij niet zou willen missen. Hij houdt van deze wereld. ,,Het is niet anoniem, iedereen kent elkaar. Dat is ook de schaal waarop wij werken. Zo moet het ook in de winkel voelen. De mensen moeten het leuk vinden om hier te komen. Samenwerking is de basis van ons bedrijf.''

a [Intersport Van Dam, Birkstraat 103-105, www.intersport.nl/soest/, tel. (035) 6030004.