• Peter Beijer

'Honden reageren eerlijk en direct'

Advertorial

SOEST De inzet van een therapiehond: het is niet alledaags, maar wel heel doeltreffend. Sylvia Swaab uit Soest is therapiehondbegeleider. Zij zet haar therapiehond Jip in als aanvulling op de reguliere therapieën. Bijvoorbeeld bij storingen in het fysieke, sociale, emotionele en/of cognitieve functioneren.

Sylvia Swaab: ,,Honden voelen aan wat iemand nodig heeft. Daarmee laten zij ons zien hoe onze gemoedstoestand werkelijk is. De reactie van een hond is altijd zonder oordeel. Het dier reageert eerlijk, direct en duidelijk. Het gedrag wordt gespiegeld en daardoor is de hond een perfecte leermeester om ons te laten zien waar onze talenten en ontwikkelpunten liggen."

ONTSPANNEN De begeleiding met de therapiehond wordt volgens de Soesterse door de cliënt als plezierig ervaren. ,,Door spelletjes en oefeningen met de hond te doen, gericht op de gewenste vaardigheden, zijn de sessies ontspannen en plezierig. Het is inmiddels ook aangetoond dat de ontspanning onder andere zorgt voor een rustige ademhaling en een effectieve verlaging van de bloeddruk. Op een speelse en laagdrempelige manier wordt gewerkt aan psychologische doelen, het zelfvertrouwen wordt vergroot, de angst wordt verminderd en de cliënt leert hoe grenzen aangegeven kunnen worden. Ook bij het werken aan sociale doelen, zoals het maken van contact en interactie met anderen, levert de therapiehondbegeleiding een positieve bijdrage."

Naast de therapiehondbegeleiding geeft Sylvia ook workshops. Deze zijn bedoeld om kinderen op een leuke, educatieve en informatieve wijze te leren om op de juiste manier om te gaan met honden. De workshop 'De hond als kameraad' is gericht op het leren begrijpen van de 'hondentaal'. Swaab: ,,De doelstelling is dat hiermee wordt bereikt dat het aantal hondenbeten afneemt en de angst voor honden bij kinderen voor een belangrijk deel wordt weggenomen. De workshop is ook informatief voor volwassenen. Een vervolgworkshop hierop gaat komend jaar van start."

PERSOONLIJK Wie creatief bezig wil zijn en direct iets leuks voor de hond wil fabriceren, kan dat doen tijdens de verschillende creatieve workshops. Zelf een hondenspeeltje, een snuffelmat of een stevige gekleurde hondenlijn van paracord maken, of een plateau van kleurig mozaïek voor de voerbak en waterbak van de hond, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Het plateau is helemaal af met een persoonlijke afbeelding of de hondennaam in het mozaïek. De creatieve workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en volwassenen. Uiteraard kan het gemaakte werk altijd direct mee naar huis worden genomen.

Dan is er ook nog de workshop 'Hoera, een hond!' ,,Wat we allemaal graag willen is een leuke, sociale, vriendelijke, gehoorzame en gezellige hond in huis en tijdens de wandelingen. Deze workshop is erop gericht om de cursist handvatten te geven die een bijdrage kunnen leveren om dit doel te bereiken. Een workshop die prima geschikt is voor het hele gezin. Een aantal workshops kan ingezet worden als onderdeel van een kinderfeestje'', aldus Swaab.

De therapiehondbegeleiding door Sylvia Swaab kan bij de cliënt thuis, bij een instelling of therapeut plaatsvinden, of in de werkruimte bij Buddy4Soul. Voor meer informatie, het maken van een afspraak en aanmelden voor een workshop: http://www.buddy4soul.nl/