• Peter Beijer

Genoeg keuze bij Van der Linden

Advertorial

SOEST Angelique van der Linden is gediplomeerd slijter, vinoloog en liquorist. In 1910 startte Jan van der Linden, de overgrootvader van Anqelique een café, genaamd 'De Tramhalte' op de Burgemeester Grothestraat, de plek waar nu de slijterij is gevestigd. Anno 2018 is het café van toen een moderne slijterij en wijnhandel met 800 verschillende wijnen, zo'n 250 whisky-specialiteiten en een opvallende Soestdijk-serie.

Kleurrijk! Dat is het eerste wat opvalt wanneer je de winkel binnenstapt. Een bonte mengeling aan kleuren siert de stellingen in de ruime slijterij. Fel oranje, groene en blauwe flessen met likeur van de Soestdijk-serie contrasteren met de bordeauxrode Grand Marnier die een etagestelling hoger wacht op een liefhebber. Ondanks de ruimtelijke indeling is het behaaglijk en gezellig in de slijterij. De sfeer van een bruin café. Alsof de oude Jan van der Linden nog aan de tap staat.

PROEVEN

,,Op deze plek wordt, net als in 1910, weer geproefd van drank" vertelt Angelique. ,, Het is tegenwoordig toegestaan om drank te proeven in de slijterij. Dat vinden onze klanten prettig. Vergelijk het met het kopen van kleren. Die wil je toch ook vooraf passen voordat je die aanschaft."

WIJN VAN HET JAAR

Proeven mag dus en dat is fijn. Een discreet spuugbakje en een aantal aangebroken flessen zijn stille getuigen van de mini-proeverijen. In de slijterij is een keur aan verschillende wijnen. Maar liefst 800 soorten worden geïmporteerd door een inkoopcombinatie van veertig leden, Les Généreux genaamd. ,,Daardoor kunnen wij kwaliteitswijn scherp inkopen. Zoals de wijn van het jaar. De Negroamaro del Salento uit 2016. Deze rode wijn uit het Zuid-Italiaanse Apulië heeft veel gekonfijt fruit in het aroma en een volle smaak. Ideaal bij kruidige stoofgerechten of gegrild vlees met kruidige saus."

SOESTDIJK

De Soestdijk-serie verdient een nadere uitleg. ,,De mensen in Soest en Baarn zijn trots op het paleis. Als cadeauartikel of gewoon voor henzelf hebben wij gin, likeur, paleiswijn en limoncello in mooie kleurige flessen met een beeltenis van Paleis Soestdijk."

Whiskyliefhebbers vinden hun favoriete drank bij 'Van der Linden'. Angelique heeft een grote serie in de schappen. ,,Voor de whisky van de maand hebben we in februari gekozen voor ruige, stormachtige varianten. Een boven turfvuur gestookte whisky's. Geeft een rokerige geur en smaak. Wij hebben drie verschillende soorten in de aanbieding."

WHISKEYPROEVERIJ

De whiskyliefhebber mag vrijdag 16 maart alvast omcirkelen in zijn of haar agenda. ,,In het kader van het Ierse Sint Patricksday organiseren wij een whiskeyproeverij - ja met een e, zo schrijf je Ierse whiskey - in onze proefkelder Onderons. Whiskyambassadeur en SVH Meesterschenker Fritz Harig geeft tekst en uitleg en laat de deelnemers kennis maken met de mooiste whisky's. De entree bedraagt 15,00 euro."

,,Meer informatie is te lezen op onze website: www.vanderlinden-drank.nl. Op deze website is ook onze overzichtelijke webshop te vinden. Online kan er besteld worden. Vanaf zes flessen is het bezorgen gratis, bij minder flessen betalen de klanten een bescheiden vergoeding."