• De duren zijn dicht. Het pand zal plaatsmaken voor woningbouw.

    Eempers

Garage Plekkepoel sluit deuren

SOESTERBERG Een begrip is uit het dorp verdwenen, officieel sinds maandag: Garage Plekkepoel aan de Amersfoortsestraat 11 is gesloten. Het bedrijfspand zal, net als woningen en panden in de omgeving, worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.

Jan van Steendelaar

Plekkepoel, in april van dit jaar overleden, woonde al geruime tijd in zijn zelf gebouwde woonboerderij in Soest. Zijn jongste dochter met haar echtgenoot Marius van Ginkel zijn verhuisd naar Halle in de Achterhoek.

SINDS 1976 Het garagebedrijf annex showroom, carshop en servicestation was sinds 1976 gevestigd aan wat nu de ventweg van de Amersfoortsestraat is, langs de overkluizing. Voor die tijd zat het aan de Postweg 44 en nog daarvoor in Soest aan de Nieuweweg 55. Hoewel Plekkepoel werkte als houtbewerker, een beroep dat hij zeventien jaar uitoefende, ging zijn hart uit naar het sleutelen aan auto's.

UITDEUKEN Dat is hij, nadat hij in ruim zes jaar bij Stam Soestdijk aan het Nieuwerhoekplein het vak in zijn vingers kreeg, uiteindelijk ook gaan doen. Plekkepoel deed dat sinds 1976 aan het maandag aan de gemeente overgedragen pand in het gebied Soesterberg-Noord dat inmiddels is ontmanteld. De beide zelfbedienings-brandstofpompen waren al eerder weggehaald bij het bedrijfspand. Bij het bedrijf kon men terecht voor onderhoud, reparatie, uitdeuken, spuiten, APK en in- en verkoop van gebruikte en nieuwe auto's.

APPARTEMENTEN Het pand van Plekkepoel maakt deel uit van oude locaties NKS, voormalig Securitas en de BMU-groep langs de Amersfoortsestraat, grenzend aan het nieuwe dorpspark. Het is de bedoeling dat dit gebied wordt getransformeerd tot woonbestemming met onder meer appartementengebouwen. Als de bestaande bedrijven weggaan, mogen er woningen voor terugkomen. De gemeente maakt het planologisch klaar, de markt moet zelf de ontwikkeling ter hand nemen.

DRAAGVLAK De gemeente hoopt dat door allerlei vastgoedtransacties het gebied in handen komt van één ontwikkelende partij die er woningen wil bouwen. De initiatiefnemer moet dan wel zelf voor draagvlak in de omgeving zorgen en rekening moet houden met de belangen van de bewoners die al in het gebied wonen. Garagebedrijf Plekkepoel is nu in handen van de gemeente, de andere panden zijn van ,ontwikkelende partijen.'

ONTWIKKELING De woningbouwplannen in Soesterberg ontwikkelen zich in rap tempo. Na Noorduyn langs de Kampweg wordt hard gewerkt aan het plan De Groene Hoogte aan de Frits Koolhovenweg en worden de eerste voorbereidingen getroffen voor de bouw in het nieuwe dorpshart dat de naam Den Berghplein krijgt. Daarnaast wordt verder gewerkt aan de ontwikkeling van De Oude Tempel, maar daar zullen niet eerder dan volgend jaar de eerste voorbereidingen voor woningbouw kunnen worden gezet.