• Peter Beijer

Elke vrijdag een visje halen bij Bert Blokhuis

Advertorial

SOEST Het is gezellig druk bij de viskar van Bert en Maria Blokhuis. Elke vrijdag staat het ondernemerspaar met zijn viskar naast de Boni aan de Parallelweg. Elke vrijdag is visdag en komen Soesters graag een maaltje zeebanket halen.

Peter Beijer

De een bestelt een lekkere malse haring en een ander verheugt zich bij de kar al op een avondmaaltijd spartel verse vis. Nieuw in het assortiment: Fish and Chips, mogelijk gemaakt door de nieuwe kar van Bert en Maria. Bert en Maria Blokhuis, afkomstig uit het vissersdorp Spakenburg, zijn sinds ruim tien jaar de vertrouwde gezichten wanneer zij op vrijdag met hun viskraam op de Parallelweg staan. Maria heeft tussen het schoonmaken van een haring even tijd om te vertellen over de nieuwe viskar. ,,Sinds 4 maart hebben wij deze nieuwe kar. Ruim een meter groter en met een diepere toonbank dan onze vorige kar. Met de grotere frituur en meer bakcapaciteit kunnen wij nu ook fish and chips aanbieden." Maria is nog niet uitgesproken of een Soester met trek bestelt een grote zak friet met kibbeling. ,,Zo gaan wij steevast het weekend in", vertelt de man.

FISH De medewerkers van de viskraam lopen er keurig netjes bij in fraaie kleding met het logo FISH. Maria: ,,Met twee collega-bedrijven vormen wij de samenwerkingsorganisatie FISH. Hiermee introduceren wij gezamenlijke aanbiedingen en creëren wij een mooie uitstraling met logo en bedrijfskleding. Bovendien versterken we elkaar met onze vakkennis. Wij bereiden en roken veel zelf. Bijvoorbeeld gerookte zalmbuikjes en wok- en ovenschotels. De Hollandse nieuwe haring snijden wij ook zelf. Vers van het mes, allemaal handwerk en geen machinale producten."

GEZOND EN LEKKER Een blik in de nieuwe kar van Bert en Maria is genoeg om water in de mond te krijgen. Een meter extra verkoopruimte betekent ook een meter meer lekkers. Genoeg variatie en keuzemogelijkheden met onder meer tonijnloempia's, zalmwraps, gebakken mosselen, garnalenkroketten en diverse verse zelfbereide salades, van haring tot krab. ,,Niet alleen lekker, maar ook nog gezond. Vooral zalm, haring, makreel, paling, sardines en heilbot zijn gezond. Deze vissoorten zorgen door de visvetzuren, ook bekend als omega 3, voor verlaging van de bloeddruk en hebben een positief effect op het risico van hart- en vaatziekten."

HARING Maria onderschrijft de populaire haring van de viskar van Blokhuis. ,,Onze haring wordt ook landelijk gewaardeerd." Tijdens de Nationale Haringtest van 2018, bereikte de zilte lekkernij van Bert en Maria de finale. Maria blikt terug: ,,De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) zochten met de eerste editie van de Nationale Haringtest naar de lekkerste Hollandse Nieuwe. In de eerste ronde kregen wij gemiddeld een 9.58 van de consument. Een mooie aanvulling op de AD-haringtest uit 2014 toen wij een 8 kregen."

LEVERANCIERS ,,Wij hebben een aantal vaste leveranciers, zoals Arie Hoek uit Katwijk, Muys Seafood, Fishpartners en Jacob van Jan. Wij hebben al jarenlang een goede relatie met deze professionals. Elke dag rijden wij een rondje om de inkopen te doen. Dankzij deze leveranciers kunnen wij de versheid van onze producten garanderen."

AANBIEDINGEN Aanbiedingen zijn er wekelijks bij Bert en Maria Blokhuis. Sommige acties komen om de drie à vier weken weer terug. Vishandel Bert Blokhuis staat elke vrijdag - tegenwoordig dus met de nieuwe, grotere wagen - bij de Boni aan de Parallelweg.

Meer info: Facebookpagina: Fish Bert Blokhuis