• Steven Buijtenhuis (links) en Wim Kok vieren zaterdag het 60-jarig jubileum van Groei & Bloei.

    Peter Beijer

'Dit is mooie club mensen bij elkaar'

SOEST De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde riep in 1959 via een advertentie op tot het oprichten van een Soester afdeling. Op 13 maart van dat jaar werd die opgericht. Het was het begin van Groei & Bloei Soest. Het 60-jarig bestaan wordt in juni gevierd met een aantal activiteiten.

Peter Beijer

Een jubileumfeest op landgoed De Paltz, op zaterdag 8 juni. De toegang is gratis. Iedereen is daar welkom voor een programma dat al om zes uur 's morgens begint met een vroege vogelwandeling met ontbijt en klein concert. Het hoofdprogramma is van 11.00 tot 16.00 uur: bloemschikdemonstraties, bomenpresentaties, rondleiding Herman van Veens Art Center, natuurwandelingen, kamermuziekconcerten, voorstellingen en een historische wandeling. Verder meer activiteiten voor kinderen en een groenmarkt met twintig kramen: Het thema van de markt is 'tuin, natuur, duurzaamheid en regionaal voedsel'. Van alles is er te beleven. Steven Buijtenhuis: ,,Het feest is gratis toegankelijk, mede dankzij sponsoring van de gemeente Soest en de Rabobank. Wij adviseren mensen om met de fiets te komen, want het kon wel eens druk worden."

LENTEMARKT Twee dagen later is Groei & Bloei aanwezig bij Het Gagelgat op de Lentemarkt. Wim Kok van Groei & Bloei: ,,Wij staan daar met planten en er is een (planten)ruilkraam. Iedereen is welkom om planten, bollen, potten, gereedschap of misschien een zakje zaad te ruilen. Lever het in op de ruilkraam en neem er gelijk iets anders moois voor mee terug."

TIPS Groei & Bloei is een vereniging die al zestig jaar lang mensen bindt en waar waardevolle tips worden uitgewisseld. Zo worden er cursussen gegeven en excursies en informatieavonden gehouden.

GEGARANDEERD Buijtenhuis: ,,Als we verslagen lezen uit de jaren zestig merken we dat sommige informatie niet is veranderd. Toen werd er verteld dat de knollen van dahlia's in april gescheurd en opgekuild moesten worden." ,,Laat twee scheuten aan een knol staan, breek de rest weg. Succes gegarandeerd: je krijgt ruim voldoende bloemen. Maar er is ook voortschrijdend inzicht. In 1961 werd gezegd dat kunstmest en rioolslib als bemesting prima is. Daar denken we nu anders over."

SMULTUIN Buijtenhuis wandelt samen met bestuurslid Wim Kok in zijn keurig onderhouden tuin. Geen onkruid te zien, maar wel een strak gazon en in de borders komen zelf gekweekte eenjarigen het voorjaar begroeten. De twee tuinliefhebbers weten van alles over heesters, bomen en planten en praten elkaar geduldig bij terwijl ze genietend door de tuin wandelen.

Wim Kok: ,,Bij Groei & Bloei ontmoeten mensen elkaar die houden van bloemen en planten, van tuinieren en bezig zijn met alles wat er groeit of bloeit. Momenteel vinden wij het vooral leuk om combinaties te maken. Moes- en siertuin ineen, met daarbij mooie fruitbomen. Ja, een soort smultuin waar je ook kan genieten van de kleuren."

KENNIS OVERDRAGEN De doelstelling van de vereniging is niet veranderd, vertelt Wim Kok. ,,Wij willen oud en jong bezig laten zijn met groen. Daarbij willen we gebruik maken van de kennis in huis en die overdragen aan een nieuwe generatie. In Soest hebben we een mooie club mensen bij elkaar. Geen geklaag, maar veel activiteit. En vergeet ook de sociale contacten niet! Tijdens het jubileum op de zaterdag voor Pinksteren willen wij jong en oud uit Soest en de regio op de Paltz graag kennis laten maken met deze leuke vereniging."

Meer informatie over de tuinvereniging en het grote jubileumfeest: www.soest.groei.nl.