• Peter Beijer

CrossFit Vardia is voor iedereen

SOEST Jason Pattiwaellapia en Cindy Roeland (beiden 23 jaar) brengen CrossFit naar Soest. CrossFit is een totaalconcept om de fitheid te verbeteren en maakt gebruik van functionele bewegingen die in het dagelijkse leven terugkomen: tillen, springen, gooien en rennen. CrossFit Vardia is vorige week gestart aan de Birkstraat 105c (achter Intersport Van Dam).

Peter Beijer

CrossFit is meer dan sporten alleen, zegt Cindy Roeland. ,,Bij CrossFit wordt de sporter uitgedaagd. De trainingen zijn elke dag anders, maar altijd intensief. Door de intensiteit wordt zowel de fysieke conditie als de mentale veerkracht verbeterd."

KETTLEBELLS In de ruime hal van 160 vierkante meter aan de Birkstraat zijn vooral veel kettlebells te zien. De traditionele fitnessapparatuur is afwezig. Jason: ,,Tijdens de trainingen maken wij gebruik van onder meer kettlebells, pull up bars, touwen en ringen. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Het doel van CrossFit is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid, zo snel mogelijk fit en gezond te worden. Traditionele fitnessapparatuur is daarvoor niet nodig."

VOOR IEDEREEN Cindy: ,,CrossFit Vardia is voor iedereen. De oefeningen worden aangepast aan de conditie van de deelnemer. Zo is het mogelijk om gezamenlijk te trainen, maar wel ieder op zijn of haar niveau. Voor ons is het belangrijk dat iedereen zich veilig en op zijn gemak voelt. Het gaat om de 'community'. Het groepsgevoel is belangrijk. Wij zijn professioneel opgeleid en zijn kritisch. Zo halen we het beste uit onze klanten."

DAGELIJKSE BEWEGINGEN Jason is afkomstig uit Australië, spreekt vlekkeloos Nederlands en heeft een sportverleden als talentvol voetballer bij onder meer de amateurs van Bennekom. ,,Voetballen vond ik leuk. Maar bezig zijn om andere mensen fitter en gezonder te laten worden is veel leuker. CrossFit heeft alles wat een mens elke dag nodig heeft. De oefeningen zijn gebaseerd op dagelijkse bewegingen. Boodschappen doen boots je na met een deadlift, gaan zitten oefen je met een squat."

RESULTAAT ,,Natuurlijk kunnen oudere mensen meedoen. Iedereen kan leniger en fitter worden door CrossFit. Door onze aanpak van personal training in combinatie met krachttraining en cardio is er al snel resultaat. Dat motiveert enorm. Het is zeker niet nodig om vooraf eerst af te vallen of uithoudingsvermogen op te bouwen. CrossFit is juist voor alle niveaus geschikt."

FILOSOFIE Cindy: ,,De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel. Dit leidt namelijk tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling. Geen focus dus op een bepaald onderdeel, maar op training van het volledige lichaam. CrossFit heeft een competitie-element. De resultaten van de intensieve trainingen worden bijgehouden zodat er aan het einde van een sessie een winnaar is. Het competitie-element is vriendelijk en bedoeld ter stimulatie."

GRATIS PROEFLES Voor mensen die kennis willen maken met CrossFit Vardia is er de mogelijkheid van een gratis proefles. Meer informatie is te vinden op de website http://www.crossfitvardia.nl/

a        [CrossFit Vardia Birkstraat 105c, Soest tel. 06 81963672