• Astrid van den Hoek

Certificaten bij Ondernemersladder

SOEST Nieuwsgierigheid, zenuwen en trots; er was van alles wat, vorige week in Museum Soest bij de uitreiking van de certificaten van de Ondernemersladder.

Astrid van den Hoek

Enkele nieuwsgierige Soesters en afgevaardigden van de gemeente, de Rabobank en andere ondersteunende organisaties, zijn op de certificeringsbijeenkomst afgekomen omdat ze eigenlijk wel eens willen weten wat de Ondernemersladder nou precies is. Ze worden verwelkomd met hapjes uit diverse culturen, veel enthousiaste vrijwilligers (leden van de coöperatie voor en door Soester ondernemers, de drijvende kracht achter het project) en gedreven ondernemers (in spe).

ONTWIKKELING Waar de deelnemers aan de Ondernemersladder met spanning uitkijken naar de presentaties en certificering, zijn organisatoren Annemiek Ramaekers en Vivianne Borger vooral trots op wat de deelnemers in de afgelopen maanden bereikt hebben. ,,Het gaat niet alleen om wat je als startende ondernemer allemaal hebt geleerd, maar ook over hoe je je als mens hebt ontwikkeld", zegt Ramaekers in haar openingswoord.

CONCURRENTIE ANALYSE Dat blijkt ook wel uit de presentatie van de uit Eritrea afkomstige Adeba Asmerom, deelnemer aan de tweede opleidingsronde van de Ondernemersladder. Ze vertelt over haar bedrijf Choose your Colour, waarbij ze stoffen van hoge kwaliteit uit Ethiopië, Kenia en Thailand gebruikt voor feestjurken, tassen, jassen en poncho's. ,,Naast het maken van een marketingplan en concurrentie analyse, heb ik geleerd om door te zetten, niet te stoppen als ik iets niet weet of als het tegenzit."

ONTROERD Na haar presentatie mag ze het certificaat voor het doorlopen van de eerste 'module' van de Ondernemersladder in ontvangst nemen. Ze is zichtbaar ontroerd. ,,Ik was zo zenuwachtig", zegt ze na afloop. Vooral ook omdat het allemaal in het Nederlands moest, wat niet haar moedertaal is. Daarom volgde ze via de Ondernemersladder een taaltraining, toegespitst op de ondernemerswereld. Ook daarvoor mag ze een certificaat in ontvangst nemen.

VERZORGINGSLIJN Nurten Erdogan vertelt in de tweede presentatie over hoe ze bezig is geweest met het voorbereiden van de start van haar bedrijf Nar Naturel, waarmee ze een hele verzorgingslijn met zuivere cosmetica voor gezicht en lichaam op de markt wil brengen. ,,Geen microplastics en chemische stoffen, geen onheldere ingrediëntenlijst. Alles zelfgemaakt met natuurlijke ingrediënten", weet ze het goed te verkopen. ,,Ik wil samenwerkingen opzetten met schoonheidsspecialisten en natuurwinkels en binnen twee jaar wil ik op eigen benen staan met het bedrijf", stelt ze ambitieus. Ramaekers, die haar coach of 'klankbord' vanuit de Ondernemersladder is: ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken. Je bent altijd zo goed voorbereid en hebt veel productkennis."

Ook ondernemers van de eerste 'lichting' vertellen over hun onderneming en hoe het er nu voor staat. ,,De droom was uitbreiding in Europa. Dat was toen nog een droom, nu staan alle seinen op groen voor realisatie van een vestiging in Oostenrijk", vertelt Peter Wolvers van Natural Care for Body and Mind. Omdat hij destijds verhinderd was, mocht Wolvers nu alsnog zijn certificaat in ontvangst nemen. ,,Ik kwam steeds niet verder met de opbouw van het bedrijf, had behoefte aan reflectie. Ik heb veel geleerd van de medecursisten, heel fijn die spiegeling. Zo'n reflectiemoment kan ik iedere ondernemer aanraden."

Onlangs ging een derde groep van start met de opleiding. De trainingen en de coachingsgesprekken vinden vanaf volgend jaar plaats bij De Plantage.