• Lotte Goorhuis: ,,Neurofeedback is als fitness voor het brein. De training is voor iedereen geschikt. -

    Breinvoeding

Breinvoeding voor mentale fitheid

SOEST ,,Iedereen met een brein is geschikt voor een neurofeedbacktraining", vertelt Lotte Goorhuis. Volgens de eigenaresse van Breinvoeding is deze vorm van neurofeedback perfect om het brein te trainen om flexibel en veerkrachtig met veranderingen om te gaan.

Peter Beijer

,,Bij alle activiteiten die een mens onderneemt is mentale fitheid belangrijk en een doorslaggevende factor voor slagen of falen. Relaties, werk, gezondheid, school, geluk, tot aan je financiën." Lotte Goorhuis benadrukt het belang van wat wel eens 'rust in je hoofd' wordt genoemd. Zij is de enige specialist die deze vorm van neurofeedback aanbiedt in Soest.

VOEDINGSADVIES Lotte: ,,De bron voor mentale fitheid en balans ligt niet alleen in het brein. Ook het hart en de buik, liever gezegd de darmen, spelen eveneens een grote rol. Goede zorg voor darmen is van groot belang voor je brein en mentale fitheid. Aanvullend op de neurofeedbacktrainingen geef ik daarom ook voedingsadvies vanuit de orthomoleculaire therapie."

ONTSPANNEN ,,Je kunt neurofeedback zien als fitness voor het brein. De neurofeedbacktraining zelf is een sessie van circa een half uur. Je ligt in een ontspannen stoel, je hoeft niet te praten of in het verleden te graven en ook niet bewust aan problemen werken. Sensoren op oren en hoofd meten de hersenactiviteit en je luistert naar muziek. De software die de breinactiviteit meet, geeft het brein feedback op de momenten waarin het niet soepel en inefficiënt functioneert. Deze feedback gaat via een korte onderbreking in de muziek. Het brein reorganiseert zichzelf vervolgens en gaat evenwichtige, stabiele patronen aanleggen."

VEERKRACHT EN FLEXIBILITEIT Lotte geeft een voorbeeld van neurofeedbacktraining: ,,Bewustzijnsstaten zoals concentreren, slapen, ontspannen en actief denken, zijn gerelateerd aan hersengolf-frequenties. Het goed kunnen uitvoeren van deze processen vraagt om veerkracht en flexibel schakelen tussen staten. Een vergadering doet een ander beroep op je dan spelen met je kind. Het kunnen verblijven in een bepaalde staat, het lezen van dit artikel bijvoorbeeld, en er na een verstoring naar kunnen terugkeren, vraagt om veerkracht. Wanneer veerkracht en flexibiliteit tekort schieten, kunnen problemen ontstaan, zoals een hoofd dat door blijft malen wanneer je in bed ligt."

POSITIEF RESULTAAT ,,Na een aantal trainingen ervaart men meer energie, innerlijke rust en helderheid, meer vitaliteit en productiviteit, een verbeterd sociaal-emotioneel functioneren en vooral rust in hoofd en lichaam. Het doet veel met je. Ik krijg positieve reacties van mensen die afname van stress, angst, depressie en daaraan gerelateerde klachten merken. Daardoor kunnen ze beter ontspannen en slapen. Bij kinderen met aandachts- en leerproblemen hoor ik vooral dat hun schoolprestaties toenemen doordat zij zich beter kunnen focussen en concentreren."

VOOR IEDEREEN MET BREIN Breinvoeding is er voor volwassenen en voor kinderen. Lotte: ,,Voor iedereen met een brein is neurofeedback training geschikt. De beloning is een betere kwaliteit van leven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Of dat nou is voor iemand die meer in verbinding met zichzelf wil zijn, of met herstellen van overspannenheid of burn-out, of juist ter preventie ervan. De effecten zijn persoonlijk, emotioneel, lichamelijk en spiritueel voelbaar."

a        [Praktijk Breinvoeding, www.breinvoeding.nl, tel. 06 47 252 485, lotte@breinvoeding.nl