• Sandra van Ooijen in haar atelier: ,,Het is allemaal maatwerk en het leuke is: ik maak mensen altijd blij. -

    Truus van Gog

Altijd weer maatwerk bij Sandra van Ooijen

SOEST Allround stoffeerder Sandra van Ooijen is gezegend met scherp technisch inzicht en gouden handen. Vakkundig geeft zij stoelen en banken een nieuw leven. Zowel moderne fauteuils van topmerken als antieke stoeltjes ondergaan bij haar een metamorfose.

Trots laat Sandra van Ooijen haar nieuwe werkruimte zien. Kort geleden verhuisde ze haar machines, werktafels, gereedschap en stoffen naar haar unit in een gloednieuwe bedrijfshal aan de Dorresteinweg. Ze is enthousiast over deze werkruimte die voldoet aan alle eisen van een moderne stoffeerderij.

OVERLEGGEN Op de eerste verdieping ontvangt ze haar klanten met koffie of thee en overleggen ze samen over wensen en mogelijkheden. Daarna kan de klant kiezen uit verschillende soorten koudschuim, afhankelijk van het meubel, en uit talloze stoffen. Stalenboeken laten een enorme variëteit zien aan stofsoorten: leer, kunstleer, water- en vuilafstotende, geschikt voor binnen of buiten. Ook wat betreft kleur en patroon kan praktisch elke wens worden ingewilligd: effen, gedessineerd, gemêleerd, modern, kleurrijk, strak, wild, met of zonder glans, het is er allemaal.

WERKTAFELS De werkplaats op de begane grond is voorzien van een roldeur waardoor grote panelen en meubels gemakkelijk naar binnen kunnen. Die zet zij op een van de ergonomische werktafels die in hoogte verstelbaar zijn. Stofferen is ambachtelijk en zwaar werk, bevestigt ze. ,,Eigenlijk is het een mannenberoep, maar ik vind het ontzettend leuk en ben er goed in." Als kind al viel haar technische inzicht op en bleek ze hartstikke handig. Na de middelbare school blonk ze op de modevakschool uit in ontwerpen en naaien. Omdat er in de jaren tachtig in de mode geen werk was, stapte ze over op de horeca.
ALLROUND Tot ze in 2005 een cursus stofferen volgde: ,,Dat vond ik meteen zo leuk dat ik daarin verder wilde." Twee jaar later had Sandra van Ooijen het diploma meubelstoffeerder op zak en nog weer twee jaar later het diploma allround meubelstoffeerder. Veel stoffeerklussen beginnen met het demonteren van het bewuste meubel. Sandra van Ooijen: ,,Als een bank toe is aan nieuwe bekleding, heeft doorgaans de binnenkant ook een opknapbeurt nodig. Dat neem ik dan meteen mee."

In haar werkplaats vindt het timmer-, lijm- en beitswerk plaats. Later wordt hier ook de nieuwe bekleding op de bank of stoel bevestigd. Antieke stoelen en sofa's herstelt ze op de klassieke manier, zoals dat vroeger ook gebeurde. De kneepjes van het vak leerde ze onder meer bij Nomot, een meubelherstel- en reparatiebedrijf in Nieuwegein, waar zij twee jaar stage liep.

Klanten kreeg Van Ooijen de afgelopen tien jaar via mond-tot-mondreclame: ,,Ze wonen allemaal in Soest." Haar atelier berust op drie pijlers. Zij stoffeert antieke stoeltjes en sofa's met emotionele waarde én moderne, duurdere meubels zoals banken en fauteuils van merken als Artifort, Leolux, Machalke en Rolf Benz. Daarnaast doet zij 'projecten', zoals kappersstoelen voor Kapper Ans, restaurantstoelen voor De Bauers en maakt ze outdoorkussens voor boten en campers, in afwijkende vormen en maten. ,,Veel mensen laten maatwerkmeubels maken voor in hun tuin en komen daarna bij mij voor de kussens. Het is allemaal maat- en handwerk en het leuke is: ik maak altijd mensen blij."

Atelier Sandra van Ooijen, Dorresteinweg 70 – 18, 3763 LL Soest, Geopend op werkdagen: 09.00-17.00 uur, graag op afspraak: tel. 06-30002344.