• Peter Beijer

Afscheid na 41 jaar Fysio Soestdijk

SOEST Gerda Bangma-van Kooten heeft een arbeidsleven doorgebracht bij Fysiotherapie Soestdijk. Van de 46 jaar dat zij als fysiotherapeute actief is geweest heeft zij 41 jaar bij de praktijk aan de Koninginnelaan gewerkt. 14 december neemt zij afscheid. Michiel Rood wordt haar opvolger.

Peter Beijer

De ingang van Fysiotherapiepraktijk Soestdijk was ooit de entree van de gymzaal van de toenmalige Mariaschool. De contouren van de voormalige basisschool zijn aan de buitenkant bewaard gebleven. Een oefenzaal met moderne fitness-apparaten en de behandelkamers ogen fris en professioneel. Hier worden mensen in fijne een omgeving geholpen. Herstellen, stabiliseren en als het even kan weer in een gezond lichaam verder gaan.

Gerda Bangma-van Kooten (66) werkt al decennialang in de professionele omgeving. Zij ging een jaar na de oprichting van de praktijk aan de slag. ,,Het echtpaar Bleijerveld startte de praktijk aan de Regentesselaan. In 1991 zijn wij verhuisd naar deze locatie."

KLEURRIJK Bangma gaat na ruim 46 jaar met pensioen. ,,In 1972 ging ik in Zonnegloren als stagiair aan de slag. Ik zat daar wel in mijn comfortzone, maar ik wilde wat anders. Bij deze praktijk heb ik mij altijd thuis gevoeld. Het is een mooi vak. Als fysiotherapeute kwam ik letterlijk en figuurlijk in de persoonlijke sfeer van de patiënt. Onvoorstelbaar wat mensen mij hebben toevertrouwd. Ik heb patiënten uit alle windstreken gehad. Kleurrijke mensen van Bunschoten tot Harderwijk en van het Soesterkwartier tot Almere. Vaak kwamen ze bij mij voor een second opinion. Gemeentegrenzen zijn dan, als het klikt, geen belemmering. Ik ben geen psycholoog, maar ik had door mijn specialiteit van hoofd/hals, wel snel in de gaten als iemand gebukt ging onder spanning of stress. Soms liep een behandeling en een gesprek met een patiënt uit. Dan moest de volgende patiënt langer wachten. Ik geef toe: ik heb de klok dan wel eens vijf minuten naar achteren gezet."

FITHEIDSTEST De afscheidnemende fysiotherapeut heeft haar sporen verdiend in het vak. Zo ontwikkelde zij als bewegingswetenschapper een basis-fitheidstest voor 30/65-jarigen. Daarnaast haalde zij een stokoude oefening onder het stof vandaan. ,,Ik heb een oefening ter behandeling van een hamstringblessure opnieuw gebruikt. Deze behandeling stamt uit de 19e eeuw."

ICOON Haar jarenlange staat van dienst heeft ervoor gezorgd dat Bangma meerdere generaties Soesters 'onder handen' heeft gehad. Zij kan met recht hét icoon van Fysiotherapie Soestdijk genoemd worden. Verdwijnt er nu veel ervaring met het vertrek van de ervaren rot? Opvolger Michiel Rood (43) kan de patiënten geruststellen. ,,Ik ben in 2016 in de praktijk gekomen om op termijn Gerda op te volgen. Wij zijn dus al even bezig met de overdracht. Ik weet wat er naar mij toekomt. Dit is een mooie praktijk met heel veel kennis. We leren iedere dag van elkaar en wij hebben geen moeite om horizontaal te verwijzen. We maken gebruik van elkaars expertise."

VERTROUWENSBAND Michiel Rood benadrukt het belang van de vertrouwensband tussen patiënt en therapeut. ,,Als er factoren zijn die een spoedig herstel belemmeren, dan gaan mensen praten. Het is voor hen prettig als ze dat bij een persoon doen die vertrouwd is." ,,Wat een top-opvolger heb ik", fluistert Gerda.

RECEPTIE Gerda Bangma-van Kooten neemt op vrijdag 14 december afscheid van haar collega's, patiënten en voormalige patiënten. De receptie is van 16.00 tot 18.00 bij Fysiotherapie Soestdijk, Koninginnelaan 37A.