• Gmeente Soest

Volop stemming achter de schermen

SOEST Over één maand gaan we in Soest naar de stembus voor de nieuwe gemeenteraad. In het stemhokje met het rode potlood op het stembiljet het rondje vóór de naam van uw kandidaat inkleuren. Eéntje, niet meer, anders ongeldig en vervolgens het biljet in de gleuf van de stembus laten glijden. Wat moet er zoal gebeuren voordat er gestemd kan worden en wat om daarna alles volgens het boekje af te ronden?

Martin Huizenga

Op bezoek bij Connie van Harten en Elly de Bruin in een spreekkamer op het gemeentehuis. Het is 'spannend druk' zo tegen de verkiezingen. Connie en Elly zijn de verantwoordelijke ambtenaren die van begin tot eind zorgen dat het verkiezingsproces klopt.

Connie: ,,Het is al met al een hele klus waar we vanaf de zomervakantie vorig jaar mee bezig zijn. Nee, niet slechts met zijn tweeën. Er is een draaiboek en per actie worden de juiste personen ingeschakeld. Een op elkaar ingespeeld team. Onderhand is het bijna ieder jaar verkiezingsbal. Een flexibele geest doet wonderen."

MOBIEL STEMBUREAU ,,Het begint met inventariseren of de verkiezingsbureaus nog beschikbaar zijn, of er genoeg zijn en of de plek nog voldoet." Elly: ,,Deze keer is stemmen in een mobiel stembureau mogelijk. Een bus die over de dag heen op verschillende plaatsen zal verschijnen. We weten nog niet waar en hoe laat."

REFERENDUM ,,Alles om een stemlokaal in te richten staat in de opslag. Controleren en installeren. De bemensing van de bureaus regelen. Tegen de kerst inventariseren. Te weinig respons, anderen benaderen, herinneren. Binnenkort worden ze definitief uitgenodigd. Je kunt je opgeven om mee te doen een volgende keer. Er is een online cursus, iedere verkiezing staan daar ook de actuele veranderingen in. Deze keer is er op dezelfde dag in het stemlokaal ook een referendum: bent u voor of tegen de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017?" Extra stembussen en een tweede telling.

LIJSTNUMMERS ,,De politieke partijen activeren om met lijsten te komen. Een route met verschillende formele levermomenten begeleiden. Voor ieder levermoment een aansporing. De lijstnummers voor de nieuwe partijen loten uit een glazen pot. Drukproeven beoordelen. De kieslijsten voor de stembureaus. De foto is gekiekt op de deadline 5 februari. Alle papierwerk was binnen! Vandaar onze vrolijke gezichten. Overigens die krat met documenten was niet te tillen."

TELSTUDENTEN In de stembureaus teams van minimaal drie mensen van wie één voorzitter, een mix aan ervaring, twee 'shifts' per dag, van openingstijd tot 14:00 uur en daarna tot sluitingstijd. Deuren dicht, tellen door beide ploegen en twee 'telstudenten' ingehuurd van een speciaal uitzendbureau. Op ieder stembureau wordt een proces verbaal opgemaakt en samen met de uitslag op papier persoonlijk naar het gemeentehuis gebracht. ,,Op de avond de spanning voor de kandidaten, verzameld in de raadzaal wachten zij de uitslag af. Vreugde en verdriet. Onze formele taak loopt nog twee dagen door tot de definitieve uitslag met voorkeurstemmen en statistieken daar zijn."