• Juichstemming bij GGS dat met zes zetels de grootste partij in de gemeenteraad is geworden. Welgeteld kreeg GGS 184 stemmen meer dan de VVD.

    Johan van Beek

Sporthal beslissend bij verkiezingen

SOEST Het was een nek aan nek race tussen GGS en VVD. Tot aan de uitslag van het laatste stembureau hing de spanning in de lucht. Met een verschil van 184 stemmen (op een totaal van 21.904) werd GGS de grootste. Volgens Jan Paauw (GGS) heeft de sporthallocatie een beslissende rol gespeeld.

Johan van Beek

Mede dankzij een tweede restzetel herwon GGS de drie zetels die het in 2014 inleverde. De VVD kwam uit op vijf, een winst van één zetel. Daarmee zijn de liberalen een 'buitenbeentje' in de coalitie, want de drie andere collegepartijen verloren: D66 van 5 naar 3, Soest2002 van 4 naar 3 en het CDA van 4 naar een historisch dieptepunt van 2.

De zes kleine zittende partijen bleven op 1 of 2 zetels. Van de vier nieuwe partijen haalde alleen Partij Ons SOESTerberg (POS) de kiesdrempel. Op Verenigd Soest, De Jonge Honden, Lijst Tjerk Reijinga en Jezus Leeft wordt onvoldoende prijs gesteld door de kiezers.

SPORTHAL De sporthallocatie heeft een beslissende rol gespeeld in de verkiezingsuitslag. Daarvan is Jan Paauw, lijsttrekker van GGS, overtuigd. De winst van zijn partij verklaart hij ook doordat GGS duidelijk stelling heeft genomen voor behoud van de Soester Eempolder. ,,Dat spreekt de mensen aan. Dat merkten we aan de reacties in de afgelopen maanden. En je zag zelfs dat andere partijen ook meer van onze standpunten gingen benoemen, zoals die over de polder."

Veel inwoners van Overhees gaven hun stem aan GGS dat zich van meet af heeft verzet tégen een sporthal in die wijk en een eigen onderzoek naar renovatie dan wel nieuwbouw van Beukendal aankondigde, voordat de raad dat aspect maar bij het integrale onderzoek betrok. ,,Henk Diemers was een grote stemmentrekker. Het sporthal verhaal is cruciaal geweest voor de uitslag", aldus Paauw die de regie in handen heeft bij de onderhandelingen.

SLEUTELROL Niet voor niets zullen de sporthallocatie en de polder voor GGS een sleutelrol spelen bij die coalitieonderhandelingen. Paauw heeft in het weekeinde na de verkiezingen al met alle lijsttrekkers van gekozen partijen een oriënterend gesprek gevoerd. De uitslag van de verkiezingen wordt morgenavond geduid door de nieuwe raad.

INFORMATEUR Na morgen gaat de door GGS aangewezen informateur Wim de Kam een rondje maken om mogelijke constructies te onderzoeken. Vast staat dat GGS en VVD het motorblok zullen gaan vormen van de coalitie. Samen hebben ze 11 van de 29 zetels. Van buitenaf lijkt het niet denkbaar dat Soest2002 erbij betrokken wordt. De tegenstellingen tussen die partij en GGS zijn met name op ruimtelijke ordening groot.

D66 (evenals Soest2002 drie zetels) zou een optie zijn, maar in de wandelgangen circuleren geluiden dat Marcel Adriani (beoogd wethouder van D66) zijn krediet heeft verspeeld bij andere partijen en D66 dus eventueel een andere kandidaat-wethouder naar voren zou moeten schuiven. Dan zou er nog een fractie met twee zetels bij moeten. De keuze is dan uit GroenLinks, CU/SGP of CDA, maar de laatste likt zijn wonden na een historische nederlaag.

AANKNOPINGSPUNTEN GGS kan en wil niet om de VVD heen. Erik de Wilde (VVD) sluit graag aan bij een coalitie en ziet ook aanknopingspunten. ,,We wachten het initiatief van GGS af." Wat Paauw betreft zullen de coalitiepartners wel met GGS moeten meedoen als het gaat om de bescherming van de polder. Met de (regionale) omgevingsvisie in aantocht komt de polder vol in de spotlights.

Paauw hecht veel waarde aan een zorgvuldig proces bij de onderhandelingen. ,,Ik hoop dat de informateur in de eerste week van april al aardig inzicht heeft om een formatie te starten. Het proces gaat voor een eventuele termijn die gesteld wordt, het moet goed gebeuren."