• Martin Huizenga

Ook van der Hulst uit D66-fractie

SOEST Ab van der Hulst is gisteren uit de fractie van D66 gestapt. Het Soester raadslid kan zich niet verenigen met uitspraken van afdelingsvoorzitter Wim Hermsen in de Soester Courant. Hermsen zei tegen deze krant teleurgesteld te zijn in de coalitiepartners, met name in de VVD.

Hij had van hen meer steun voor en vertrouwen in Marcel Adriani verwacht. Deze D66-wethouder legde op 19 januari zijn functie neer naar aanleiding van de 'klokkenluiderskwestie' bij de uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen van Baarn Bunschoten.Soest. Adriani merkte dat er in de gemeenteraad onvoldoende vertrouwen in hem was overgebleven, nadat hij de raad onvoldoende zou hebben geïnformeerd over de problemen bij BBS.

Van der Hulst: ,,De vergelijking doemt op met een koningsdrama, een tragedie die nog niet ten einde is. ik wil daar niet langer mee geassocieerd worden. Ik stap uit de fractie en als gevolg daarvan uit de partij. Ik pas er niet meer bij", schrijft hij in een brief. Tot de wisseling van de wacht, na de verkiezingen van 21 maart, blijft hij zelfstandig in de gemeenteraad zitten.

In december stapte Tjerk Reijinga ook al uit de D66-fractie. Hij was teleurgesteld omdat hij voor 21 maart op een onverkiesbare plaats was gezet en is verder gegaan als LTR. Onder die naam doet Reijinga straks mee aan de lokale verkiezingen.

Binnen een maand tijd is D66 (vijf zetels) twee raadsleden en een wethouder kwijtgeraakt.