• Sandra van Logtenstein stemt voor de raad en het referendum over de sleepwet.

    Martin Huizenga

Na drie lessen kon Sandra zelf stemmen

SOEST Meer dan 60 procent van de stemgerechtigden in Soest stemde vorige week. Sandra van Logtenstein is één van hen. Het is niet de eerste keer, ze weet hoe het moet. Waar het over gaat, leerde zij in drie lessen bij de LFB, de belangenorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Instellingen bereiden mensen met een (lichte) verstandelijke beperking op de verkiezingen voor.

Martin Huizenga

Sandra is in Tiel geboren. Haar vader in Soest, te zien aan haar achternaam, haar moeder in Laren NH. Allebei zijn ze overleden. Sandra woont nu bij winkelcentrum Soest-Zuid, waar eerst haar moeder woonde. Vriendinnen en familie zijn nabij.

ZELFSTANDIG Zij omschrijft haar beperking zelf als een beetje autistisch, wil heel graag weten wat er op welk moment gaat gebeuren, zodat ze zich daarop kan voorbereiden en kiest voor zekerheid. ,,Ik ben een zelfstandige vrouw van 45 jaar. Leef alleen en heb al vijf jaar een vriend. We zien elkaar in het weekend. We spelen samen bij de Baarnsche handbalvereniging in het G-team, kijk maar." Ze laat een selfie op haar mobiel zien. Beiden in sporttenue, blauw shirt. ,,Ik rijd geen auto en reis met trein en bus. Ik heb hem ontmoet tijdens een denktank dag bij de LFB."

,,Mijn vriend heeft een niet aangeboren geestelijke beperking, lag drie maanden in coma na een zwaar ongeluk. Ik heb zelf altijd in mijn eigen onderhoud voorzien en wil niet afhankelijk zijn van iemand anders." Ben je feministe? Ze lacht: ,,Nee, maar ik heb er wel trekjes van. Ik werk vanaf 07:00 tot 15:00 uur iedere werkdag in het gemeentehuis en houd de kantoren schoon samen met collega's van Cleanfors." Dat is een onderdeel van Amfors.

DEBAT ,,De cursus was in drieën. Een debat met stellingen en verschillende meningen over de onderwerpen: werk, veiligheid en meedoen." Ze pakt haar mobiel. ,,Even kijken waar ik op ga stemmen. Voor het land stemde ik een linkse partij die niet in Soest meedoet. Ik ben erg voor de natuur, wil dat iedereen leuk en veilig woont en ze mogen van mij niet van alles weten." Vingervlug bekijkt zij het aanbod. ,,Ik weet het al! Mijn vader had een hekel aan de partij die rozen uitdeelde, weg met de roos!"

Ben je veel alleen? ,,Dat valt wel mee, een vriend, vriendinnen, vriendelijke buren en de mensen in het gemeentehuis. Met mijn vriendinnen naar musicals. Ik ben er gek op. Thuis skypen, mijn laptop, tv, mobieltje, sauna en reizen." Op tafel liggen magazines op een stapel 'Mijn geheim'.

PASSEN Voor ze gaat stemmen, neemt Sandra de stempassen en haar paspoort mee: ,,Op de vorige pasfoto stond ik niet zo leuk, een foto recht van voren. Krijg ik het stukje en de foto die je gaat maken eerst te zien?" Ze controleert en sluit zorgvuldig af. We lopen samen op naar De Rank. Bijna kwart over vijf. Sandra laat de passen zien. De man achter de tafel leest voor. De andere zegt: ,,Het klopt." De mevrouw geeft haar de stembiljetten. Sandra: ,,Ik weet hoe het moet." Ze heeft even tijd nodig voordat ze de biljetten tegelijk in de gleuven laat glijden.