• Jasper van 't Net, actief voor de VVD én voor VVZ'49.

    Ronald Kersten

Jasper (21) komt veertig stemmen te kort

SOEST Met zijn vrienden had de 21-jarige Jasper van 't Net een wedje gemaakt rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Maar van het aantal voorkeursstemmen dat hij als kandidaat-raadslid voor de VVD daadwerkelijk kreeg, sloeg hij steil achterover. Het scheelde een haar, in dit geval veertig stemmen, of de student Ondernemerschap zou de kassa bij de Albert Heijn verruilen voor de microfoon van de raadszaal.

Astrid van den Hoek

,,Misschien zou het dan ook wel allemaal wat te vroeg komen, hoor", peinst Jasper van 't Net aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis. ,,Volgend jaar ben ik klaar met mijn studie en wil ik hbo gaan doen. Als ik nu in de raad zou komen, zou ik in korte tijd enorm veel moeten leren en proberen mijn draai te vinden. Nu krijg ik daar allemaal wat meer tijd voor. Ik volg allerlei trainingen, bijvoorbeeld debatteren. En Karel van Geet is mijn politieke mentor, ik ga elke twee weken naar hem toe. Erg gaaf om van hem de kneepjes van het vak te leren en al zijn anekdotes te horen."

De student is nog in de race om fractieassistent van de VVD te worden. De gesprekken daarvoor vinden deze week plaats. ,,Dan kan ik het toch allemaal van heel dichtbij meemaken, dus ik hoop echt dat ik het word. Mijn ultieme droom is om in de Tweede Kamer te komen en dan iets met buitenlandbeleid doen. Dat trekt me heel erg. Ik denk ook veel na over onderwerpen als de vluchtelingencrisis en sociaal beleid."

VERBAAL STERK Als Van 't Net zo vertelt over zijn politieke aspiraties, klinkt het niet alsof hij nog een cursus debatteren nodig heeft. Lachend: ,,Ik ben wel verbaal sterk, ja. Tijdens de campagne kwam ik een juf van de basisschool tegen. Ze wist nog wie ik was en zei dat ze op me ging stemmen en dat ze nog steeds mijn spreekbeurt op haar netvlies had staan, dat niemand daar nog overeen was gegaan in al die jaren! Dat is wel gaaf om te horen."

Tijdens de campagne richtte hij zich op sociale media. ,,Wij waren de eerste Soester partij met een politiek Instagram-account. Ook de video's zag je later in de campagne bij steeds meer partijen. Mijn video was op een gegeven moment wel 4.000 keer bekeken. Ik kreeg veel reacties, zowel positief als negatief. Die negatieve reacties doen me niet zo veel. Het houdt je scherp."

POLITIEKE PRAAT Met een goed bekeken filmpje en 147 voorkeursstemmen moet Jasper van 't Net wel iets hebben dat aanspreekt. ,,Het ging bij ons thuis altijd al veel over politiek en ik praat er ook veel over met mijn vrienden. En ook bij de Albert Heijn zeggen ze vaak: 'Begin je nou alweer over politiek?'. Sta ik te debatteren achter de kassa.

Ik vind het heel belangrijk om in gesprek te gaan met mensen en te horen wat er volgens hen beter kan in Soest. We gaan met de VVD langs bij bedrijven en organisaties. Laatst nog bij De Blauwe Vogel, erg indrukwekkend zoveel zorg en passie. Veel jongeren zijn alleen maar bezig met wat ze in deze levensfase belangrijk vinden en zien geen aansluiting met de politiek, maar ik denk dat politiek zeker iets voor jongeren kan betekenen. Kijk maar naar de nachtbus die in Soest gerealiseerd is. Super vind ik dat, ik zit er elke zaterdag in! In Soest worden veel dingen aangepakt en geregeld. Dat, samen met het feit dat iedereen elkaar kent en ook de jeugd heel hecht is, maakt Soest tot een gaaf dorp voor mij. Maar het is belangrijk om de jeugd hier te houden. En daar zijn woningen voor nodig, bouwen met behoud van groen."

Maar, voor hij weer in campagnemodus schiet, zegt hij: ,,Alleen maar politiek is ook niet goed. Ik praat met vrienden ook over andere dingen, zoals voetbal. Maar ik praat beter dan ik voetbal, daarom ben ik maar stadionspeaker geworden!"