• De bordpapieren versie van Mark Rutte was zaterdag naar Soest gehaald in een poging om in het winkelcentrum liberale stemmers te trekken.

    Martin Huizenga

Helft herinnert zich laatste keuze niet meer

SOEST De gemeenteraadsverkiezingen komen rap naderbij. Er moeten nog stemmen worden gewonnen. De één na laatste zaterdag om te flyeren. De Soester Courant kijkt mee met de verleidingskunsten van de politie en vrijwilligers.

Martin Huizenga

De kandidaten en hun partijen kiezen winkelcentra uit om in contact met de gewone vrouw en man te komen. Hoe vaak zal de politiek de kiezers de komende vier jaren nog in het wild zien? Winkelcentrum Soest-Zuid. Al is het zaterdag half twaalf, Soest is nog afwezig. Het buitenschaatsen is pas vanavond. Drie partijen zijn aanwezig. IJverige LTR met lijsttrekker Tjerk Reijinga en zes kameraden, de VVD heeft een kraampje ingericht, stelt wethouder Van der Torre op in de voorhoede, en twee verdwaalde leden van LAS, 'eerst luisteren dan doen'. De strijd om de argeloos winkelende kiezer lijkt bijna letterlijk.

MARK RUTTE Bij de VVD kraam kan je koffie scoren, zo houd je de potentiële kiezer even vast. De anderen kunnen hun folders af en toe kwijt, vaak zonder een mondelinge toelichting. Het lijkt op een ravitaillering van wielrenners, in gezwinde onvertraagde pas de folder aannemen en doorlopen. De VVD heeft voor de gemeentelijke verkiezingen in haar kraam de landelijke bordpapieren Mark Rutte ingezet. Met opgestroopte overhemdsmouwen staat Mark, als Jesse, tussen zijn Soester partijgenoten.

FLYER-WALHALLA Op de fiets naar de Van Weedestraat, daar gebeurt het. Mannen in oranje jassen staan ijverig te colporteren. De Staatsloterij probeert loten te verkopen. Zal Overhees dan tot 'flyer-walhalla' uitgeroepen worden? Een sympathieke jongeman van DSN heeft het rijk alleen. Desgevraagd tonen zijn voorbijgangers interesse voor de plaatsing van de nieuwe sporthal 'DSN: Beukendal!', het beschermen van de natuur en woningbouw. ,,Veel vragen daarover."

DE LOKALEN Een onderzoekje onder voorbijgangers. Frappant is dat de helft zich niet kan herinneren op welke partij ze in 2014 heeft gestemd. De helft weet dus ook niet of ze daar in 2018 weer op zal stemmen. Van de andere helft weet een kleine meerderheid het wel. De lokale partijen nemen in populariteit toe.

RONDWEG Op de vraag wat belangrijk is en waar de komende vier jaar stappen moeten worden gemaakt is de woningbouw populair. ,,Desnoods buiten de rode contouren." De verkeersdoorstroming scoort ook hoog. ,,Ik woon aan de grote weg en tijdens spitsuren of files op de omringende snelwegen staat het geregeld op onze doorgaande wegen in Soest vast. Mijn stem krijgt de partij die een rondweg voor het doorgaande verkeer kan realiseren." Een ander: ,,Werk voor iedereen, niets is zo demotiverend als je suf solliciteren.''

HEKSENJACHT ,,Mijn stem gaat naar de natuur." En: ,,Ik woon aan de Bosstraat. Mijn stem gaat naar de daadkracht om SEC en Hees te overtuigen dat zij spekkoper zijn met zo'n mooi verplaatsingsvoorstel. Het parkeerprobleem hier oplossen en zorgen dat de hockeyclub meer ruimte krijgt." Weer iemand: ,,Ik ben tegen natuurbegraven. Laten we zuinig zijn op veiligheid. Die Watt's App buurtgroepen reageren op ieder buitenlands nummerbord dat langs raast. Het wordt zo langzamerhand een heksenjacht."

ZUINIG ZIJN ,,Ik zou willen dat we de asielzoekers zo snel mogelijk Nederlands leren en worden ingezet in onze economie, als mogelijk in gelijkwaardig werk waarvoor ze daar hebben gestudeerd. Voor mij hoeven ze echt niet terug naar hun land."

Dan, tot slot. ,,Laten we zuinig zijn op mensen die nog wat willen."