• Peter Beijer

Youri Korver rent met astma voor Longfonds

SOEST Youri Korver is tien jaar en heeft zwaar astma. Toch is dat voor de jonge Soester geen beletsel om zich, samen met zijn broer Milan (12) en oom Tom van Dijken (28) in te schrijven voor de 2Bruggenloop die op 30 maart in Kampen wordt gehouden.

Peter Beijer

De kleine Youri is zeer gemotiveerd om de vijf kilometer, ondanks zijn beperking, te voltooien. Hij laat zich sponsoren voor het goede doel: het Longfonds, dat zich inzet voor astmapatiënten.

ASTMA Op zijn persoonlijke sponsorpagina heeft Youri een ontroerende tekst geplaatst. ,,Hallo, ik ben Youri. Ik ben tien jaar en ik heb zolang ik mij kan herinneren ernstig astma. Hierdoor heb ik altijd medicijnen nodig, ben ik vaak benauwd en lig ik vaak in het ziekenhuis. Samen met mijn broer Milan en mijn oom Tom, loop ik 30 maart de 2bruggen loop in Kampen. We hopen hiermee zoveel mogelijk geld op te halen voor het Longfonds. Zodat er in de toekomst geen kinderen meer hoeven te zijn, die mee maken, wat ik mee maak. Helpen jullie mee? Alvast bedankt! Wij gaan ons best doen!"

OPGAVE Vijf kilometer hardlopen is een uitdaging, zeker voor een kind van tien jaar. Maar als dat kind ook nog eens astma heeft dan wordt het een lastige opgave. Dat realiseert Youri zich. ,,Op school lopen we de Avondvierdaagse, dat is wandelen, dat lukt wel. Met hardlopen heb ik het moeilijker. Maar ik wil dit volbrengen omdat ik zelf weet hoe nuttig het goede doel is."

VOETBAL Youri doet actief aan sport. Hij voetbalt in de JO10-1 van SO Soest. ,,Voetballen lukt meestal wel goed. Ik moet eerst twee keer puffen voor de wedstrijd. Met pollen in de lucht heb ik het zwaarder en ook de regen van de laatste dagen is niet fijn. Het is altijd wel wat."

Wanneer de sportieve Soester de 2Bruggenloop door het centrum van Kampen loopt wordt hij terzijde gestaan door zijn broer Milan en oom Tom. Milan: ,,Ik loop samen op met Youri. Met elkaar gaan we het doen en loodsen we hem er doorheen. Mijn conditie? Die is niet zo goed volgens mij. Ik heb laatst 24 rondjes om het voetbalveld gelopen binnen drie kwartier. O, is dat wel goed?"

GEZONDE LUCHT De organisatie van de 2Bruggenloop heeft voor het Longfonds als goed doel gekozen omdat hoofdsponsor Ned Air hetzelfde doel deelt, namelijk een gezonde lucht en gezonde longen voor iedereen. Er zijn meer dan een miljoen mensen in Nederland met een longziekte. Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen, voor en met iedereen.

GELD Youri, Milan en oom Tom willen zoveel mogelijk geld ophalen. De teller op de pagina van het team heeft inmiddels de 1000 euro aangetikt en dat bedrag loopt op. ,,Ik hoop dat er zo veel geld wordt opgehaald dat er medicijnen komen om mensen van astma af te helpen. Ik hoop dat ik er ooit overheen groei."

Meer informatie over de actie is te vinden op de website van het Longfonds: https://www.voorlongfonds.nl/team/team-youri.