• Ronald Kersten

VVZ'49 met lege handen na lang seizoen

SOEST Een apathisch voetballend VVZ'49 heeft zaterdag de laatste trein gemist naar de tweede klasse. In de wedstrijd van het jaar, volgens coach Van Loen, hingen zijn pupillen binnen twintig minuten spelen al knock-out in de touwen.

Ton van Zoeren

Tegenstander NITA was wel scherp naar het terrein van Loosdrecht gekomen en troefde de eerste helft de Soesters op alle fronten af. De ruim 500 toeschouwers zagen dat de gasten uit Nieuwer Ter Aar verdiend met 2-1 wonnen van de ploeg van Van Loen. ,,Het leek wel of we bang waren. We speelden apathisch. Het werd op het eind nog wel spannend, maar toen zag je dat sommige jongens er doorheen zaten'', aldus Sebastiaan Kolff, die als een van de weinige zijn niveau haalde.

GASTVRIJHEID De groene rook van de rookbommen die supporters hadden aangestoken was nog niet opgetrokken, of het speeltuig lag al achter Oscar Kooij. De doelman werkte een voorzet niet voldoende weg en Mike Fokker maakte dankbaar gebruik van het presentje: 0-1. Donkere wolken namen de plaats in van de groene boven VVZ'49, want de ploeg was aangeslagen en bood het eerste half uur NITA zoveel gastvrijheid, dat een tweede tegentreffer niet kon uitblijven. Bij weer een hoge bal greep de defensie niet in. Stef Hoogveldt was beduusd van zoveel 'naastenliefde' en prikte het leder voor de tweede maal tussen de palen.

OORLOG In de rust had Van Loen wat zitten sleutelen aan zijn ploeg en hij bracht Bjorn Frolich in, die eigenlijk geblesseerd was. Ook Bjorn Bosman mocht opdraven om wat meer oorlog in de zestien meter van de gasten proberen te forceren. VVZ'49 kreeg langzaam wat meer vat op de wedstrijd. Toch duurde het zowat een uur voetbal voordat de eerste doelpoging van de Soesters gerealiseerd werd door Saddy de Koning, die zaterdag in Rick de Lange een lastige tegenstander had. De Koning ontsnapte eenmaal aan de aandacht van zijn potige bewaker, maar vond toen de doelman op zijn weg.

NACHTKAARS De wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan, die nooit aangestoken was. Tot in de 90e minuut Bosman de 2-1 in tikte. Met nog drie minuten extra speeltijd te gaan ging doelman Kooij mee naar voren en zorgde bijna voor een spectaculair eind. Met zijn hoofd kopte hij een hoekschop net langs de voor VVZ '49 verkeerde kant van de paal, direct gevolgd door het eindsignaal. ,,Uithuilen en opnieuw beginnen'', aldus een teleurgestelde Van Loen. ,,Ja, ik wil altijd winnen en vandaag was het de wedstrijd van het jaar. Toch ben ik blij dat we de finale van de nacompetitie haalden na de domper tegen CDW.'' Volgens voorzitter Aart Bosman was promotie een voorschot geweest. ,,We hadden een plan uitgezet om dit seizoen op te bouwen en volgend seizoen pas te promoveren. Dat plan moet ons in vijf jaar terug brengen naar de eerste klasse. Ik ben wel tevreden, want er was vooraf gerekend op een vijfde plaats.''

AFSCHEID In een hoek van het veld is het toch een klein Soester feestje. Familie, vrienden en VVZ'49 zetten Bjorn Frolich (28) in het zonnetje. De begaafde middenvelder moet noodgedwongen afscheid nemen van zeventien jaar voetbal bij VVZ'49. Afgelopen week kreeg hij het advies van zijn orthopeed om direct te stoppen. Frolich had zich een mooier afscheid voorgesteld. ,, Dit is echt jammer. De eerste helft liepen we maar wat achter elkaar aan. Het tweede gedeelte zat er wat meer gif in. Ik hoorde van de week dat het mijn laatste wedstrijd zou worden en dat deed me wel wat. VVZ'49 is mijn club. Ik heb hier fantastische jaren meegemaakt. Daarom was het mooi geweest om hier vandaag te winnen, maar helaas zat dat er niet in.''