• Josh Coan (12) is de nieuwste aanwinst bij Sovoco. De Amerikaan probeert samen met Joost van Dam een bal te blokkeren.

    Ronald Kersten
  • Juichende spelers bij Sovoco dat de eerste set won, maar toch met 1-3 verloor.

    Ronald Kersten

Sovoco krijgt hulp uit de VS

SOEST Josh Coan arriveerde vorige week maandag in Soest. Vijf dagen later moest de pas achttienjarige Amerikaan al aan de bak bij Axell Claims/Sovoco. Het duel tegen Orion 2 ging weliswaar met 1-3 (25-18, 22-25, 21-25, 25-27) verloren. Coan maakte een prima eerste indruk.

Peter Pos

Twee jaar geleden speelde Brady Wedbush een half jaar bij Sovoco. Die samenwerking beviel aan beide kanten zeer goed. Toen Josh Coan besloot om een half jaar in Europa te gaan volleyballen en aan zijn landgenoot Wedbush vroeg of hij nog een club wist, was het lijntje snel gelegd.
,,Josh zocht contact met ons en gaf aan graag bij ons te willen spelen'', vertelt Brad Taylor. ,,Dat komt heel goed uit, want wij zitten op dit moment met nogal wat blessures."
De start van Coan was ook echt 'op zijn Amerikaans'. Van rustig brengen was geen sprake, de middenaanvaller kon tegen Orion 2 meteen vol aan de bak. ,,Dat was niet ideaal'', gaf Taylor ruiterlijk toe. ,,Door blessures hadden we Josh meteen nodig Natuurlijk moest hij nog even wennen aan zijn medespelers en het tempo. Je zag meteen al dat hij meerwaarde heeft en we nog veel plezier aan hem gaan beleven."
Sovoco begon uitstekend en won de eerste set met een groot verschil. Daarna werden er drie sets op rij verloren. Vooral over het verlies van de vierde set was Taylor teleurgesteld. Zijn ploeg gaf een 18-13 voorsprong uit handen. ,,Orion 2 is een goede tegenstander, dus daar kun je van verliezen. Maar we hadden er eigenlijk wel een vijfde set uit moeten slepen."
Voor de Soesters is het geen ramp dat het maar één puntje aan het middenmootduel overhield. ,,Kampioen worden we niet, al denk ik dat we nog wel wat hoger op de ranglijst kunnen komen. Zeker als iedereen weer hersteld is van zijn blessures. We kunnen alleen nog maar sterker worden."

DAMES De dames van Sovoco wonnen wel en dat gebeurde ook nog eens op een zeer overtuigende manier. Spaarnestad 3 werd in iedere set makkelijk onder de 20 gehouden: 4-0 (25-11, 25-16, 25-14, 25-18). Na afloop werd de feestvreugde nog groter toen duidelijk werd dat de achterstand op koploper Dinto met een punt verkleind werd.
,,Eerste of tweede worden is ons doel'', herhaalde interim-coach Antonietta Carta nog maar eens. ,,We gaan voor het hoogst haalbare. Als dat niet de eerste plek wordt, dan maar de tweede en wordt het promotie/degradatiewedstrijden spelen."
Over de wedstrijd zelf kon Carta kort zijn. ,,Alles liep goed bij ons. In de tweede en vierde set lieten we ze even terugkomen. Maar toen gaven we even gas en liepen we bij ze weg. Het verbaasde me wel dat we zo makkelijk wonnen. Spaarnestad heeft een ervaren ploeg met veel speelsters op leeftijd. Zij hebben ervaring en kijk op het spelletje. Wij hielden ze goed onder druk."
Doordat de Soestersen het zo makkelijk hadden konden de coaches Carta en Edwin Bakker rustig door wisselen en konden ook speelsters die normaal gesproken niet zoveel speeltijd krijgen hun minuten maken. De zestienjarige passer/loper Evi Innemee maakte een goede indruk tijdens haar invalbeurt.