• Vanwege het slechte weer maar even naar binnen uitgeweken. Tenslotte kan ook in de kantine van SEC het voetbalspel worden beoefend.

    Ronald Kersten

Draad oppakken met sport

SOEST Een gevarieerd gezelschap bevolkt elke donderdagavond de accommodatie en kantine van voetbalvereniging SEC. Mensen met een licht verstandelijke beperking, met psychische problemen en een beperkt of geen budget sporten daar onder de leiding van Beweegmakelaar Aangepast Sporten, Marijke Roest.

Ton van Zoeren

Het geluid van stuiterende pingpongballetjes komt je tegemoet wanneer je de kantine van SEC in loopt. Beweegmakelaar Marijke Roest en stagiaire Sophie Lindeboom hebben deze avond een groep van zes deelnemers onder hun hoede. Roest: ,,Zij zijn er bijna altijd. De rest wisselt nog wel eens. Dat ligt ook vaak aan het weer, maar het gaat altijd door. In de zomer gaan we de bossen en de duinen in om te wandelen of te rennen. In de winter en bij slecht weer mogen we gebruik maken van de accommodaties van SEC en de Knickerbockers. Daar zijn we heel blij mee'.'

VRIENDEN Denise van der Hoek is druk geweest met tafelvoetbal. Ze doet altijd mee en is al twee jaar van de partij. ,, Ik ben één van de eerste leden. Het is superleuk en je maakten vrienden. Ik kijk uit naar deze avonden. Het liefst ben ik buiten om lekker te rennen en goed te bewegen, maar in de winter gaat dat niet.'' Ze nipt nog wat van haar drankje en wacht op de regiotaxi. ,, Dat is wel zo veilig in deze donkere tijd.''Roest weet zich gevolgd door een enthousiaste groep. ,, Ze vragen elke keer of ik er volgende week ook ben.'' Alleen tijdens de feestdagen is er een onderbreking.

OVERGEWICHT De groep is gevarieerd met mensen met een burn-out, overgewicht of mensen die niet zo makkelijk in de reguliere sport terecht kunnen. Sandra van Logtenstein doet mee om te werken aan haar gewicht. Ze speelt handbal bij het G-team van Handbal Combinatie Limvio Baarn. ,,Ik moet meer bewegen door mijn gewicht, dus doe ik dat hier.'' De schoonmaakster in het gemeentehuis van Amersfoort kwam via een vriendin in contact met de groep. ,,Ik hou van lekker rennen en wandelen in de bossen, dus vind ik de zomertijd het mooist. Je leert hier mensen kennen. Ik kijk er elke week naar uit.''

GASTHEER Het is niet druk in de 'winkel' van André Tolboom. De kantinebeheerder van SEC serveert wat sportdrankjes uit. Tolboom zei spontaan ja op het verzoek of hij wilde meewerken. ,,Ik doe het om deze mensen te helpen en een leuk uurtje te bezorgen en het is het nog leuk werk ook. Ze noemen me allemaal bij naam. Er is een speciale prijs afgesproken voor de consumpties.'' De deelname is gratis dankzij de gemeente Soest. ,,Dit is mooi om te doen'', vertelt Roest. ,,Veel mensen vinden zo hun weg. Zo was er een Syrische man, die alleen maar mee deed om de Nederlandse taal te leren. Die is een opleiding voor taxichauffeur gaan doen. Zo zijn er wel meer voorbeelden van mensen die gingen studeren of in iets anders het weer gevonden hadden. En dat is het doel'', klinkt het gepassioneerd.

Voor meer info: tel. 06-36088590.