• Henk van Asch (links) met zijn Baarnse trainerscollega Peter Visee .

    Ton van Zoeren

'Dick Advocaat van Soest' naar Hees

SOEST Als tussenpaus heeft Henk van Asch het roer overgenomen bij Hees. De Soester heeft daarmee als enige trainer ooit de hoofdmacht van alle vier Soester voetbalverenigingen onder zijn hoede gehad. SEC, SO Soest en VVZ'49 maakten eerder gebruik van zijn diensten.

Ton van Zoeren

Van Asch vervangt coach Rob van Gardingen die vanwege een acute hernia in de ziekenboeg verblijft. Bij Hees is na een goede competitiestart paniek ontstaan door de vrije val die de derdeklasser in de laatste zes wedstrijden doormaakte, terwijl de verwachtingen van de Technische Commissie - na de komst van een aantal spelers hoger waren. In het najaar waren de rood-witten korte tijd zelfs koploper.

TEGENVALLEN Door plotselinge rugproblemen moest trainer Van Gardingen tijdelijk afhaken. Assistent Timo Timmer nam samen met Pascal Kamerbeek de honneurs waar. Op de overwinning op Odysseus na bleven de resultaten tegenvallen en besloot Hees in te grijpen en deed een beroep op Van Asch.

GEEN DUIDELIJKHEID Lid van de TC, Wout Blankenstein, wil niets over de kwestie kwijt en verwijst naar voorzitter Ed Knies. Die zegt: ,,Doordat de resultaten tegenvallen en Timo onze hulp vroeg, moesten we snel handelen. In principe is Henk van Asch interim-trainer tot dat Van Gardingen terug is. Maar hij kon geen duidelijkheid geven wanneer hij weer beschikbaar zal zijn. Wij weten niet hoe lang hij weg blijft en dat gaf ons te weinig zekerheid." Dus kan Van Asch zomaar tot eind van het seizoen interim blijven. Het is zo mei, dus wilde we zo snel mogelijk handelen, want wij hebben ambities om zo hoog mogelijk te eindigen. Dat trekt nieuwe leden. Bovendien zijn we straks met de nieuwbouw echt geen klein clubje meer'', aldus de preses.

Van Gardingen zelf was totaal verrast over het nieuws dat Van Asch (tijdelijk) de technische leiding krijgt bij Hees. De en wilde niet reageren.

Helemaal 'hot' is de trainerswissel niet, want in januari gingen de geruchten al rond. Voor de spelers was het vreemd dat Van Gardingen überhaupt aan het eind van het seizoen zou vertrekken. De spelersgroep had in december aangegeven graag door te gaan met de Utrechter. ,,Onze mening is gevraagd, maar het is natuurlijk een dingetje van het bestuur en de TC en die beslissen'', verklaarde Timmer destijds.

INVALBEURT Voor Van Asch is het zijn zoveelste invalbeurt. Meestal was zijn opdracht om een club uit de misère te halen en voor degradatie te behoeden. Het lukte de 'Dick Advocaat' van Soest meestal en zo bouwde hij de reputatie op van een succesvolle tussenpaus. De Soester voetbaltrainer maakte ook kampioenschappen mee met SEC en SO Soest. Nu belandt hij in een gespreid bedje waar geen kampioenschap meer haalbaar is en Hees nagenoeg veilig is voor degradatie.

De coach staat disndagavond voor het eerst voor de selectie. Hij liet het coachen tijdens de wedstrijd tegen TOV, zaterdag, nog over aan Timo Timmer, omdat hij naar eigen zeggen de afgelopen week toch niets heeft kunnen doen.