• De onlangs geplaatste Alouette III in het nog nieuwe Vliegdekpark: toepasselijk opstelpunt voor de start van het defilé.

    Eempers
  • Belangstelling genoeg, ook van burgemeester Rob Metz en zijn vrouw.

    Eempers
  • Onderweg: demo's van de brandweer Soesterberg die nog wel wat vrijwilligers kan gebruiken.

    Eempers

Vierdaagse omgevlogen: Alle 497 deelnemers halen eindstreep

SOESTERBERG ,,De vier avonden zijn omgevlogen," zei een deelnemer aan de 65ste editie van de Avondvierdaagse in Soesterberg. Hij had het nergens anders beter kunnen zeggen dan bij de Alouette III op de sokkel in het Vliegdekpark. Daar verzamelden de wandelaars zich voor de finale.

Jan van Steendelaar

Alle deelnemers haalden de eindstreep. Dat was op de laatste dag niet moeilijk, want ze werden door het applaus van het publiek langs de kant als het ware naar het eindpunt gedragen. Bovendien droeg het dweilorkest De Valkenier uit Lelystad een muzikaal steentje bij.

Burgemeester Rob Metz en echtgenote gaven van hun belangstelling blijk en maakten hier en daar een praatje met wandelaars. Onder hen de 75-jarige Rolf Craanen uit Amersfoort die zijn 76e Avondvierdaagse liep, waarvan 28 keer achtereen in Soesterberg. Waar maar een Avondvierdaagse is, doet hij mee, ondanks een kunstknie en een herseninfarct waarvan hij overigens goed is hersteld. Hij liep in Soesterberg maar vijf kilometer, wat hij 'even uitrusten' noemde.

RUSTIGE TOCHTEN Hij loopt graag in Soesterberg, waaraan hij de voorkeur geeft boven Amersfoort. ,,Omdat daar veel te veel lawaai is. Er zijn daar drie-, vierduizend deelnemers en veel geschreeuw wat nergens voor nodig is." Hij loopt dan ook het liefst rustige tochten. ,,Morgen loop ik in Afferden twintig kilometer en dinsdag in Doetinchem waar dan de Vierdaagse begint. Het gaat eigenlijk elke week zo door. Ik kan niet zonder." Geen wonder dus dat hij vorig jaar de magische grens van vierenhalf keer rond de aarde passeerde. Hij kreeg zijn 76e Avondvierdaagse-medaille opgespeld door burgemeester Metz.

JEUGD Zoals ieder jaar was de Avondwandelvierdaagse, mede gezien de afstanden, vooral gericht op de jeugd van de basisscholen, maar zeker ook op oudere deelnemers, vaak als begeleiders van de jeugd en degenen die een Avondvierdaagse in hun trainingsprogramma hebben opgenomen. Begeleid door leerkrachten, vader, moeder en zelfs grootouders lijken kinderen steeds jonger aan de wandelingen te beginnen. Ook kleuters lopen al enthousiast mee. De vijf kilometer is dan ook de populairste afstand. En daar hebben sommige ouderen al moeite genoeg mee…..

BRANDWEER Op de route naar het eindpunt werden de deelnemers verrast door de brandweer die bij de kazerne waar de auto's buiten stonden had uitgepakt met demonstraties, zoals het blussen van een bak olie. Met veel bloemen en voor de kleintjes snoep waren de laatste kilometers naar eindpunt 't Vliegdorp een peulenschil. Daar wachtte de deelnemers de beloning in de vorm van een medaille.

COMPLIMENTEN De plaatselijke regelingscommissie, bestaande uit John en Marian Marijnen en Margriet van der Meijden en Marco en Claudia Sakkers en Bianca Vivié van 't Vliegdorp, kreeg na afloop veel complimenten. Zij besloten het stokje over te nemen van de vorige commissie toen een aantal leden ervan afscheid nam. ,,Wat fantastisch dat er toch altijd weer vrijwilligers zijn die zich willen inzetten om anderen plezierige avonden te bezorgen", zei een van de wandelaars.

VLIEGDEKPARK Ook dit jaar waren de routes gevarieerd dankzij routemakers Gerrit Willigenburg en Boudewijn Allart en Peter Schep die de bewegwijzering regelde. Zij hadden ook een nieuwe opstelplaats voor de intocht vastgesteld, bij de Alouette III in het Vliegdekpark. Hoewel op basis van de voorinschrijving aanvankelijk gedacht werd aan een record aantal deelnemers, bleek dit toch niet het geval te zijn. Het aantal haalde net de 500 niet, maar bleef op 497 lopers steken. ,,Het hadden er meer kunnen zijn maar door een misverstand wist men bij Abrona niet dat de Avondvierdaagse toch zou doorgaan. We hopen ze volgend jaar weer te mogen begroeten," zegt Marian Marijnen.

De commissie was gelukkig omdat alles prima is verlopen en zich, vooral ook door de inzet van de verkeersregelaars die overal voor een veilige oversteek zorgden, geen ongelukken hebben voorgedaan.