• EK Jiujitsu

    Ronald Kersten

Vier Soesters op EK jiujitsu

SOEST Van Diermen Sport mag zo zoetjes aan een talentenfabriek genoemd worden. De sportschool uit Soest was de afgelopen jaren 'hofleverancier' bij diverse EK's en WK's in verschillende vechtsporten. Volgende week gaat een kwartet jonge Soesters naar Boekarest om daar de oranje kleuren te verdedigen. De Van Diermen-talenten gaan voor de medailles in de discipline jiujitsu.

Peter Beijer

Na het German Open eerder deze maand maakte de Judo Bond Nederland bekend wiel Nederland mogen vertegenwoordigen op de Europese Kampioenschappen jiujitsu voor aspiranten (-18) en junioren (-21). Jasper de Beer (18), Karel Dingemanse (17), Damian Bitter (16) en Jesse van Heerikhuize (15) maken onderdeel uit van het Nederlandse team dat van 27 tot en met 29 oktober in het Roemeense Boekarest gaat strijden om de medailles. Jiujitsu is een zelfverdedigingskunst waarmee je in een paar seconden een aanvaller onschadelijk kunt maken. De Soesters behoren in hun leeftijdsklasse tot de wereldtop.

MOEDER Jeffrey Bok is samen met echtgenote Jacqueline van Diermen de eigenaar van Sportschool Van Diermen. ,,Deze Japanse vechtsport is een mengvorm van karate, judo en worstelen. Eigenlijk is het de moeder van sporten als judo en karate." De trainer/coach is trots op de uitverkiezing van zijn pupillen. ,,Het gaat de laatste jaren wel goed. Jasper de Beer en Jesse van Heerikhuize hebben al eerder aan een WK meegedaan en vorig jaar hadden we ook vier Soesters op het EK. Tijdens de World Games deze zomer hadden wij Ecco van der Veer op de mat staan." Eind november doet hij mee aan de WK voor senioren in Colombia.

DISCIPLINE Bok, die als coach in Boekarest aanwezig zal zijn, is bescheiden over het succes van zijn sporters en zijn aandeel daarin. ,,Jacqueline en ik vullen elkaar goed aan in onze trainingsmethodiek. Die combinatie werkt prima. Wij hebben een goede groep. Het zijn talentvolle jongens zonder al te veel bravoure, maar wel met veel inzet en discipline. Om de top te halen moet je veel trainen en dat doen deze jongens. Deze vier talenten maken kans op een medaille. Ze zijn door de deelname aan internationale toernooien volwassener geworden."

VORM EN GEUK Jesse van Heerikhuize is met zijn 15 lentes de benjamin van de groep. In maart stapte hij al op het vliegtuig naar Griekenland om daar deel te nemen aan het WK. Hij kijkt uit naar de komende week. ,,Om een goed resultaat te behalen ben je afhankelijk van een aantal factoren. Je moet geluk hebben met de loting. De vorm van de dag is uiteraard ook belangrijk. Ik doe er alles aan om zo goed mogelijk te presteren. Voor deze sport moet je veel doen en je moet er ook veel voor laten. Wij trainen zes tot acht keer per week."

HUIS De sporters van Van Diermen hebben na het EK in Oost-Europa meteen al weer een nieuw evenement om naar uit te kijken. De Dutch Open wordt op 24 en 25 maart gehouden in Amersfoort. Dan kunnen ze dichtbij huis laten zien wat ze in huis hebben.