• Jeroen Verhoeven, bekend in Soesterberg, verdedigde het doel van Old-Ajax.

    Ronald Kersten
  • nederlands Doventeam-Oud Ajax

    Ronald Kersten

Veel gebaren op Sportpark Kerklaan

Doventeam tegen Old-Ajax op van veld 't Vliegdorp

SOESTERBERG Een stralend zonnetje maakt zondag een mooi evenement compleet. 't Vliegdorp ontvangt het Nederlands Doventeam en een team bestaande uit spelers van Oud-Ajax. De 'Amsterdammers winnen overtuigend met 6-1.

Ton van Zoeren

Voor voetbalvereniging 't Vliegdorp is de sportdag een extraatje voor de clubkas. Normaliter is het riante clubhuis op zondag gesloten, maar nu kunnen de vele vrijwilligers wat extra omzet generen voor hun club. Ruim 400 toeschouwers uit het hele land hebben het verscholen sportpark aan de Kerklaan in Soesterberg gevonden. De bar en de keuken draaien dan ook op volle toeren, terwijl op het hete kunstgrasveld Ajax het doventeam kansloot laat, vinden de koele drankjes en ijsjes gretig aftrek.

EHBO Onder een riante blauwgele parasol zitten vijf leden van de EHBO te wachten om als het nodig is hulp te verlenen. Mevrouw Ellis van Leeuwen legt uit waarom er maar liefst vijf leden aanwezig zijn. ,,Er worden er maar twee echt ingezet. De rest heeft net zijn diploma gehaald en kijkt nu toe hoe het er in de praktijk aan toe gaat. EHBO voor doven is best ingewikkeld, want je weet nooit wat ze mankeren, omdat ze vaak in paniek zijn. Als je gebarentaal kent, ligt dat veel eenvoudiger. Dat geeft het slachtoffer rust. Er zijn aanpassingen in de maak voor doven en slechthorenden en die houden we nauwlettend in de gaten. Daar zijn we volop mee bezig.''

HANDTEKENINGENJAGERS Boven in de kantine zit Jaap voor zich uit te kijken. Het voetbal interesseert hem niets en hij hoopt dat zijn vader spoedig komt opdraven. De kleine Soesterberger had grotere namen verwacht bij Ajax en wil zo snel mogelijk naar huis. En inderdaad, de club heeft weliswaar een fysiek sterk en conditioneel uitstekend gezelschap gestuurd, maar de echte voormalige sterren ontbreken, zodat de handtekeningjagers een slechte dag hebben.

Dat het dovengehalte zondag groot is kan je overal op het terrein waarnemen, De vele gebaren bieden soms een aandoenlijk gezicht. De scheidsrechter heeft een fluit op zak, maar elke beslissing maakt hij met een vlag kenbaar.

BONDSCOACH Voor Raymond Lantinga , sinds mei 2017 bondscoach, is de gebarentaal pure noodzaak om zijn functie te kunnen vervullen. De Nieuwegeiner is nog bezig met de cursus en hoopt die binnenkort af te ronden. Zijn selectiespelers komen uit alle hoeken van het land en komen eenmaal per maand bij elkaar. De oefenmeester, die ook 't Vliegdorp afgelopen seizoen onder zijn hoede had, krijgt de hulp van diverse scouts in het land.

SPONSORS ,,Een voorwaarde is dat de jongens bij een 'horende' club spelen. De samenkomsten kunnen een wedstrijd, training of promotie zijn voor het elftal. Wij willen graag laten zien dat ook doven en slechthorendenSPONSORS] goed kunnen voetballen. Zo proberen wij sponsors te krijgen om aan de grote toernooien mee te doen. Vijf jaar geleden hadden wij ons geplaatst voor het EK, maar moesten we op het allerlaatste moment afzeggen, omdat er geen geld was.''