• TV Soest

Triatleten en jurylid uit Soest op mondiaal toneel

SOEST Ze kijken terug op een 'prachtig evenement', dwars door Rotterdam; een wereldkampioenschap op een uurtje rijden van huis. Drie triatleten én een jurylid uit Soest kunnen met voldoening terugkijken op hun optreden in het mondiale deelnemersveld in de havenstad.

Johan van Beek

Bij de heren van 45 jaar en ouder nestelde Jan Stehouwer zich op de Olympische afstand met een vijftiende plaats in de top van het klassement. Stehouwer had voor de 1500 meter zwemmen, de 40 kilometer fietsen en de 10 kilometer lopen twee uur, zes minuten en zeven seconden nodig. Daarmee lever hij een puike prestatie.

Dat geldt zeker ook voor Irene Ittmann en Jacoline Zilverentant die in Rotterdam hetzelfde parkoers aflegden als Stehouwer. In de categorie dames 50+ kwam Zilverentant (nationaal kampioen op de cross triatlon) als 32ste over de finish in 2.36.09.

Ittmann was twee uur, vijftig minuten en elf tellen onderweg, goed voor plek 76 bij een jongere damesgroep (40+).

UITDAGINGEN De drie triatleten van Triatlon Soest en de duizenden andere sporters hadden zondag het weer mee. Nadat de wereldtoppers op zaterdag met veel neerslag en wind te kampen hadden, konden de Soester triatleten in de age groups hun wedstrijd onder goede klimatologische omstandigheden afwerken. Het parkoers zelf had wel zo zijn uitdagingen, afgezien van de sportieve.

LOGISTIEKE KNOOP ,,Het was een prachtig evenement. Er waren twee wisselzones aan weerszijden van de Maas. Dat maakte deze wedstrijd vooral tot een logistieke knoop voor de deelnemers", analyseerde Stehouwer. ,,Om onder die omstandigheden optimaal te presteren valt niet mee. Toch is dat goed gelukt."

STUURMANSKUNST Het drietal dook eerst in de Rijnhaven met een watertemperatuur van 18 graden. De route voor het fietsen vergde veel stuurmanskunst, vinden Stehouwer en clubgenoten. ,,We reden twee ronden over de Erasmusbrug en de Van Brienenoordbrug, daar moest je goed kunnen sturen." Op het afsluitende looponderdeel, waarbij de triatleten door het stadspark bij Dijkzigt 'kronkelden', werd duidelijk wie er nog wat over had. Na ruim 50 kilometer zwemmen, fietsen en hardlopen zaten de wereldkampioenschappen er voor Stehouwer, Ittmann en Zilverentant op. Voor Adze Slijp duurde de WK triatlon in de Maasstad vier dagen. De clubgenoot van de triatleten draaide alle dagen mee in de internationale jury en gaf de mondiale titelstrijd op die manier een Soester tintje.

Voor Triatlon Soest was het een mooie aanvulling op een succesvol seizoen, dat drie leden mochten meedoen aan de WK en dat een ander lid betrokken was bij de wedstrijdleiding. De club vierde een week eerder al de promotie van het het eerste mannen competitieteam. Dat promoveerde voor de tweede achtereenvolgende keer en straks uit in de eerste divisie, het op één na hoogste niveau voor clubteams.