• MHC Soest Dames 1 is zeker van promotie naar de tweede klasse en viert feest op het veld van Mijdrecht.

    Gerard Spaans Sportsphotography

Tranen van vreugde en verdriet

SOEST Na jaren is Dames 1 van MHC Soest terug in de tweede divisie. De uitwedstrijd tegen Mijdrecht werd met 2-1 gewonnen. Hierdoor is de ploeg van Sipko de Ruiter zeker van de tweede plek. Het volgende doel is de titel. Daarvoor heeft Soest nog één punt nodig, terwijl er nog drie duels te gaan zijn.

Peter Pos

Het seizoen van Dames 1 lijkt wel een soort speurtocht met om de paar weken een mooie prijs. Eerst verzekerde de derdeklasser zich van deelname aan de nacompetitie voor promotie, sinds zondag is promotie veilig gesteld. Vooraf was dát eigenlijk het hoofddoel voor dit seizoen. Maar de honger is nog niet gestild, dus speurt de ploeg verder.

Nog één puntje moet er gevonden worden. Mogelijk gebeurt dat op 27 mei al wanneer Soest thuis speelt tegen Nieuwegein, de nummer twee van de ranglijst. Anders zijn er nog twee herkansingen tegen Loenen of als het echt niet anders kan op de slotdag tegen Lelystad dat nog steeds op nul punten staat.

UITGEKIEND BELEID Het succes van Soest is het gevolg van een uitgekiend beleid van Sipko de Ruiter en zijn assistent Vincent Thé. Vanaf het begin van het seizoen ging het tweetal heel gericht te werk. De openingswedstrijd ging weliswaar verloren, in de zestien duels die volgden werd nog maar één keer gelijkgespeeld. De rest werd allemaal – vaak met grote cijfers – gewonnen.

Juist tegen Mijdrecht ging het niet heel makkelijk. Lisette Verra maakte weliswaar vroeg in de wedstrijd al de 0-1, niet veel later was het alweer gelijk. In de tweede helft lukte het Elise Innemee om Soest toch naar de overwinning te schieten: 1-2. Een zenuwslopende slotfase volgde. Gescoord werd er niet meer, waarna een spontaan feestje uitbrak op het veld. Waarschijnlijk is dat niet het laatste feestje van dit seizoen.

HEREN De heren snakken ook naar een feestje. De laatste weken leek de ploeg de lijn omhoog, lees richting handhaving gevonden te hebben. Het afgelopen weekeinde was een 'horrorweekeinde' voor de derdeklasser. Soest verloor zelf met 3-0 en tot overmaat van ramp wonnen Weesp en Zwaluwen wel hun wedstrijd.

LOODZWARE OPDRACHT Met nog vier duels te gaan moet Soest een achterstand van vijf punten goed maken. Dat wordt nu een loodzware opdracht. Kansloos was de ploeg van Wijnand Eissens allerminst. Castricum werd lange tijd ver weg van het Soester doel gehouden. Een strafbal hielp de thuisploeg toch aan een voorsprong. In ondertal zagen de bezoekers de achterstand nog voor rust groeien tot 2-0.

GESCHORST Na rust werd het ook nog 3-0. Dat was puur voor de statistieken. Het doelsaldo van Soest is toch al dramatisch. Veel vervelender was dat Olivier Meyer en Neco Dusseldorp tegen een gele kaart aanliepen en nu geschorst zijn voor de thuiswedstrijd tegen Kraaien. Het is duidelijk dat de herenploeg flink in de problemen zit. Toch is het nog altijd mogelijk om negende te worden en op die manier rechtstreekse degradatie te ontlopen.