• Marijke Roest met G honkballers

    Ronald Kersten

'Sport draagt bij aan levensgeluk'

SOEST Marijke Roest is sinds januari beweegmakelaar Aangepast Sporten. De Soesterse is de verbindende schakel tussen vraag en aanbod van sportactiviteiten. Zij begeleidt en stimuleert mensen met een lichamelijke, geestelijke of visuele beperking die meer en beter willen bewegen.

Peter Beijer

De beweegmakelaar is een initiatief van Stichting ELZIS (Eerste Lijn Zorg In Soest), SWOS (Stichting Welzijn Ouderen Soest) en de buurtsportcoaches. Een beweegmakelaar spreekt met mensen die dilemma's ervaren bij bewegen en mobiliteit. Sanne van den Berg is de bewegingsdeskundige die mensen begeleidt die dat extra zetje nodig hebben om tot bewegen te komen. De beweegmakelaar is op de hoogte van diverse beweeg- en sportactiviteiten en is er voor iedereen van alle leeftijden in Soest en Soesterberg. Met Marijke Roest krijgt Van den Berg er een collega bij die zich specifiek op mensen met een beperking richt.

Met de Beweegmakelaar Aangepast Sporten wordt het aantal aanbieders van aangepast sporten uitgebreid. In Soest zijn er inmiddels meer dan tien aanbieders. Het aanbod overstijgt volgens Marijke Roest ook de gemeentegrenzen: ,,De Beweegmakelaar Aangepast Sporten heeft ook een regionale functie, dit houdt in dat we ons onder meer bezighouden met 'Grenzeloos Actief'. De samenwerking is met onder andere de gemeentes Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg. Grenzeloos Actief wil dat vanaf 2019 mensen met een beperking die willen sporten of bewegen een passend en toegankelijk aanbod in de buurt kunnen vinden.

INTEGRATIE ,,Mensen met een beperking moeten gewoon mee kunnen doen. Bij de Knickerbockers hebben wij een meisje met een visuele handicap. Inmiddels is ze goed genoeg om met een valide team mee te doen. Ik vind integratie belangrijk, het geeft je zelfvertrouwen. Zolang het veilig is en leuk moet het mogelijk zijn dat mensen met een beperking mee kunnen doen met valide sporters. Als dat niet kan, dan wil ik graag helpen om sporten bij een vereniging, in georganiseerd verband mogelijk te maken. Dat is ook mijn taak. Laat mensen een clubje vormen. De ervaring van Sanne van den Berg kan ik ook goed gebruiken. Ik overleg met haar er is voldoende interactie tussen ons."

AANPASSING Marijke is de contactpersoon voor mensen met een handicap of een beperking of die een aanpassing nodig hebben om te sporten. Zij weet uit eigen ervaring waarom sporten met een beperking belangrijk is.

De nieuwe beweegmakelaar kent veel mogelijkheden waar de mensen in Soest en omgeving terecht kunnen voor aansluiting bij diverse sportdisciplines. ,,Door mijn ervaring voel ik mee en ben ik empathisch naar de doelgroep. De sport heeft bijgedragen aan mijn levensgeluk. Als ik thuis was blijven zitten, was ik niet verder gekomen. Bewegen is goed voor je lichaam maar zeker ook voor je geest. Ik heb mijn grenzen leren verleggen."

MOOI WERK Dat de rol van de beweegmakelaar succes heeft onderschrijft Roest met een voorbeeld. ,,Ik kreeg een cliënt toegewezen die vanwege zijn medicijnen moe en lusteloos werd. Beweging zou een goed tegenmedicijn zijn. Ik heb die jongen thuis bezocht en een aantal sportvoorstellen gedaan. Toen ik met honkbal op de proppen kwam zag ik zijn blik in een keer veranderen. Dat vond hij leuk. Op het moment dat zo'n knul dan honkbal speelt, blijft ik hem wel volgen. Mensen uit deze groep zijn kwetsbaar en haken ook snel weer af. Dan moet ik juist in actie komen. Het is mooi om dit werk te doen."

Marijke Roest is de beweegmakelaar voor aangepast sporten. Ze is te bereiken via beweegmakelaar.as@swos.nl of via 06 360 88 590.