• Gemeente Soest

Soester topsporter doet mee aan WK zitvolleybal

SOEST Robert-Paul Buitendijk uit Soest neemt binnenkort deel aan het wereldkampioenschap zitvolleybal in Nederland. Wethouder Sport, Harrie Dijkhuizen, ontving Buitendijk samen met Marijke Roest, zilveren medaillewinnaar op het onderdeel zitvolleybal tijdens de Paralympische Spelen in Athene in 2004. Ze wensten Buitendijk veel succes voor het wereldkampioenschap dat van 15 tot en met 22 juli plaatsvindt. 

Voor Buitendijk is dit zijn eerste WK, terwijl Roest een ervaren sporter is. Volgens wethouder Dijkhuizen is het bijzonder knap dat zij als topsporters moeilijkheden doorbreken en kansen benutten door middel van sport. Hij wenst Buitendijk veel succes. ,,Geniet van deze bijzondere tijd. We zijn trots dat je ons vanuit Soest vertegenwoordigt!"

DEMONSTRATIES In de periode voorafgaande aan dit WK heeft Buitendijk samen met zijn team veel mensen laten kennismaken met zitvolleybal door middel van demonstraties. ,,Vorige week waren we bijvoorbeeld met ons mobiele veld op Hoog Catharijne. Natuurlijk moesten een aantal mensen de trein halen, maar we hebben daar veel partijtjes 6 tegen 6 met voorbijgangers gespeeld", aldus Buitendijk. 

AANGEPAST SPORTEN Roest is inmiddels buurtsportcoach aangepast sporten in de gemeente Soest. Zij zoekt samen met veel samenwerkingspartners een passende sport en beweegvorm voor mensen die niet zomaar aan sport kunnen deelnemen. Buitendijk vult dit aan: ,,In Utrecht bestaat een soort van witte vlek als je kijkt naar de sport zitvolleybal. Het lijkt logisch dat het niet makkelijk is om een aantal aangepaste sporters bij elkaar te verzamelen. Maar wat zou er voor moois kunnen gebeuren wanneer de verenigingen ook zouden kijken naar leden die door blessureleed of ouder worden niet meer kunnen deelnemen aan de reguliere volleybaltrainingen? De uitstroom van leden kan op die manier minder worden, omdat veel leden nog heel wat jaren verder kunnen met zitvolleybal."

GRENZELOOS ACTIEF René van Hal, die vanuit de Sportfederatie aanwezig was bij de ontmoeting, geeft aan dat het Bentinckfonds in Soest een ondersteunende en adviserende rol heeft voor wie aangepast wil sporten in Soest. Ook Roest ging na haar deelname aan de Paralympische Spelen aan de slag met vrijwilligerswerk rondom aangepast sporten. Op dit moment is ze in de regio bezig vanuit het samenwerkingsverband Grenzeloos Actief.

Meer informatie is op www.unieksporten.nl te vinden.