• Ton van Zoeren
  • Ton van Zoeren
  • Ton van Zoeren

SO Soest kijkt terug op geslaagd Yourlease U12 Talent Tournement

SOEST Waar een dorp goed in kan zijn, laten sportverenigingen in Soest met regelmaat zien. Is het niet AV Pijnenburg dat met de sylvestercross de internationale aandacht vraagt, dan is het wel SO Soest dat die aandacht opeist met een internationaal jeugdtoernooi van groot allure. 

Ton van Zoeren

SO Soest speelt het altijd klaar, ondanks allerlei andere evenementen om twee dagen topvoetbal aan de liefhebbers voor te schotelen. De kracht van de organisatie zit hem in de vele contacten met de diverse internationale en nationale topclubs. Bovendien weet het zich gesteund door een leger van tientallen vrijwilligers. Maar liefst zestien teams krijgen zo de kans om zich te laten bewonderen. Achter de coulissen is er hard gewerkt voor het regelen van de vliegreizen, verblijfaccommodaties, catering, EHBO en wedstrijdleiding. En dat is nog maar een greep uit de maanden van voorbereiding.

GASTGEZINNEN Om kosten te besparen maakt de club dankbaar gebruik van gastgezinnen. De familie Den Besten uit Soest heeft al drie edities onderdak geboden aan spelertjes. De gastvrouw vindt het schitterend werk: ,, We hebben Genk en AZ al gehad. Nu logeren Svoboda David en Valeš Vojtech van Spartak Praag bij ons.'' Haar man verbaast zich over de snelle band die je met de jongens krijgt. ,, Je bent zomaar ineens fan van Spartak, terwijl je eigenlijk fan van Ajax bent. Aan sportvoeding doen wij niet. Ik heb vanmorgen een heerlijke pannenkoek voor ze gebakken.''

VOETBALDIEREN Het toernooi is een eldorado voor de liefhebber. Wout Posthuma let vooral op de doelverdedigers. De keeper van AZ krijgt alle lof van de keeperstrainer. ,, Kijk zie je, dat ene stapje zegt genoeg. Zo zet hij druk naar voren. Hij staat op zijn goede been. Die jongen heeft het nu al. Mooi om te zien.'' Samen staan Mark Brouwer en Ruben de Goede naar SO Soest tegen Everton te kijken. ,, Die Engelsen vallen me tegen. SO Soest is beslist niet de mindere'' , constateert Brouwer. ,, Je ziet hier veel talent, vooral bij Anderlecht. Wat een balbehandeling hebben die jongens al'', aldus De Goede. De twee voetbaldieren staan zichtbaar te genieten.

TREINBOEKJE De wedstrijden staan onder leiding van deskundige arbiters. De 17-jarige Jiro Kok fluit al jaren en geldt als een groot talent. Hij heeft net PSV tegen Anderlecht gefloten. ,, De Belgen zijn slechte verliezers. Ik heb volgens hun in hun nadeel gefloten. Het was mijn tweede wedstrijd. Ik had Ajax tegen PSV er al op zitten. Dat zijn mooie potjes en leuk om te doen.'' Het treinboekje van de organisatie loopt zondagmiddag schade op. Het programma loopt twintig minuten achter. Maar Anke Rauch raakt niet in paniek: ,, De ploegen zijn gelijkwaardig. Bij een gelijkspel worden er strafschoppen genomen en dat is vandaag veel het geval. Maar geen paniek hoor, dit gaan we wel inlopen. Iedereen is vandaag weer op tijd thuis.'' Voor de familie Volmer is dat goed nieuws: ,, Wij komen uit Sittard. Dit toernooi bezoeken we al jaren. Het niveau is zo hoog, dat is genieten. Bovendien is de organisatie goed en wat dacht je van de prachtige omgeving!''