• Archief BDU Media

Slechte bekerstart voor pover en stootarm SO Soest

SOEST Het wordt nog flink puzzelen voor Gerrit Plomp. De coach zag zijn team nagenoeg kansloos het eerste bekertreffen tegen FC De Bilt met 0-3 verliezen. ,, Ik heb vandaag gezien hoe het niet moet.''

Ton van Zoeren

Na wisselende resultaten in het oefenprogramma stond zaterdag de eerste serieuze test voor SO Soest op de rol. Samen met FC De Bilt, Woudenberg en Huizen zal het moeten uitmaken wie doorgaat in de bekercompetitie. De Biltenaren, voormalig club van Plomp, waren op papier de zwakste tegenstander. Maar de 'blauwe leeuwen' hebben overduidelijk aan stootkracht ingeleverd en speelden alleen de eerste helft redelijk voetbal, maar werden zelden gevaarlijk voor het doel van de tegenstander. FC De Bilt speelde het spelletje slim, want het liet SO Soest maar aanbreien op het middenveld en waren efficiënt in het afstraffen van fouten.

VERBANNEN De thuisclub startte met nieuwelingen Dani Schmitz, Meme Dore Aminata en Dwaynley Spijker in de basis. Voor middenvelder Ryandall Bitorina was een plek ingedeeld in de achterste linie. Als laatste man moest de Soester wennen aan die positie. ,, Eind vorig seizoen speelde ik ook al op die plek. Ik vind het best wel een lekkere stek.'' Op het middenveld ontbrak het aan creativiteit, mede door de 'verbanning' van Bitorina. Het eerste kwartier was dan ook van een matig niveau. De 100 toeschouwers zagen daarna Marouane Ghaddari te slap inschieten. Toch was dat het begin van een betere periode van SO Soest. De druk werd opgevoerd. Daarom was het jammer dat een fraaie vrije trap van Thijs Janmaat het aluminium op zijn weg vond.

SCHADEVRIJ Achterin bleef het oppassen, mede door de onoplettendheid van het middenveld. Doelman Jaime Hensen moest enkele malen handelend optreden na fouten van zijn ploeggenoten. Het was te danken aan Hensen dat SO Soest schadevrij thee kon gaan drinken. Plomp besloot om zijn ploeg ongewijzigd aan het tweede part te laten beginnen. Maar zag geen verbeteringen. ,, Iedereen liep uit de organisatie.'' FC De Bilt kwam echter wel goed uit de kleedkamer. Hensen wenste echter vooralsnog niet te capituleren, maar was na een uur spelen toch kansloos: 0-1. Even leek het erop dat die treffer SO Soest wakker had gekregen. Het trok ten aanval, maar de precisie en stootkracht is in vergelijking met vorig seizoen sterk afgenomen. ,,Ik ben 90% van mijn scorend vermogen kwijt'', verklaarde Plomp, doelend op zijn bijna volledig vertrokken voorhoede.

BOOS Door de genomen risico's stonden de Soesters toe dat FC De Bilt naar een 0-3 einduitslag konden uitlopen. Die uitslag deed Bitorina een boos gezicht trekken. ,, We zakten de tweede helft te ver weg en er was geen omschakeling. Mogelijk zijn er jongens die conditioneel nog niet zover zijn. Gelukkig zijn dit bekerwedstrijden, maar ook die wil ik winnen.'' Voor Plomp was het een nuttig duel geweest: ,, De eerste helft was goed, maar daarna zijn we niet meer in ons spel gekomen. Het was een leerzame middag, want qua posities in het veld ben ik er nu wel uit.''