• Red Stars is groeiende en wordt steeds beter, zegt basketbalcoach Axel Gouw.

    Archief BDUmedia/Ronald Kersten

Red Stars in verlenging geklopt

SOEST Tegen Onze Gazellen uit de top drie was Red Stars zo dicht bij een overwinning. Dat zou op papier wel een stunt zijn geweest voor de basketballers die dragende spelers moeten missen en bij wie Darius Surginas op halve kracht opereerde, in afwaching van een chirurgische ingreep.

Johan van Beek

Hoewel de Litouwer betrekkelijk weinig speeltijd kreeg (,,Eigenlijk nog te veel met het oog op zijn blessure", aldus coach Axel Gouw) werd hij met 17 punten nog zowat topscorer ook.. Allen Michel Zwarteveen die in de beginfase de juiste richting nog niet zo kon vinden, had een hogere productie: 20. Nino Winters (weer goed en 15 punten) en Yannick Waaldijk (10) kwamen eveneens in de dubbele cijfers.

GEEN DUIMBREED Net als vijf Haarlemse gasten, waarmee ook maar weer werd onderstreept dat Red Stars en Onze Gazellen elkaar in Beukendal geen duimbreed toegaven en iedereen op iedereen moest letten. Dat ging aan beide zijden met vallen en opstaan. De verschillen waren nooit onoverbrugbaar. De meest riante voorsprong van Red Stars bedroeg 46-40, vier minuten na rust toen een 33-38 achterstand was weggepoetst.

NUTTIGE DINGEN Onze Gazellen leunde af en toe op een marge van vijf punten, maar kon evenmin zijn hielen laten zien aan Red Stars waar Axel Gouw vanaf de zijkant voortdurend de samenstelling van zijn ploeg wisselde. Dat stelde leden van de jongere garde, zoals Daniël Landzaat en met name Rick Bertus, in staat om bij tijd en wijle zeer nuttige dingen te doen voor de ploeg die na twee zeges en twee nederlagen toe was aan nog een succes.

MOMENTUM In de tweede helft kwam Surginas op stoom en ging hij zich nadrukkelijker met het wedstrijdverloop bemoeien. Hij schoot makkelijk raak en strooide met passes als een schilder die met gevoel zijn kwast over het doek strijkt. Als kleinste man van het veld pakte Bertus een 'wereldrebound' tussen de grote mannen en Winters maakte subtiel een daaropvolgende passje af. Hem momentum was daar.

BALVERLIES Dat dacht iedereen bij Red Stars toen Bertus er met een vrije worp 74-69 van maakte en Onze Gazellen angstvallig naar de klok keek: nog één minuut tien. Onder andere balverlies hielp Onze Gazellen in het zadel en op 74-73 miste Winters een van zijn twee vrije worpen: 75-73, net genoeg voor de gasten om twee tellen voor tijd de gelijkmaker te scoren: verlenging.

MOED Daarin kwam Red Stars snel achter, maar een drietje van Zwarteveen gaf de burger moed: 79-81. Met acht seconden te gaan (83-83) kreeg Red Stars de bal én het initiatief in handen, maar uitgerekend Surginas forceerde en maakte ook nog een overtreding, zodat Onze Gazellen de wedstrijd vanaf de vrije worplijn besliste: 83-85.

PASSIE Na een spannend duel was Gouw tevreden over de passie en intensiteit bij zijn spelersgroep. ,,Verdedigend komen we nog in situaties die we niet willen, maar we zijn aan het groeien en worden steeds beter."