• De zevende editie van de Pyramide Duathlon geldt zaterdag tevens als NK cross duo.

    Jaap van den Broek

Pyramide Duathlon NK Cross Duathlon

SOEST De Pyramide van Austerlitz is zaterdag 21 april het decor van een sportieve strijd. De zevende editie van de Pyramide Duathlon wordt een bijzondere doordat het geldt als het Nederlands Kampioenschap cross duathlon. Triathlon Soest is trots op wat het op sportief vlak heeft neergezet bij het monument.

In 2012 had Jan Stehouwer, triathleet en trainer bij Triathlon Soest, een duidelijk doel voor ogen: een mooi sportevenement organiseren op een prachtige locatie in eigen regio. Samen met andere leden van Triathlon Soest werd de Pyramide Duathlon neergezet met een selectief hardloop- en fietsparcours. Inmiddels is deze wedstrijd een jaarlijks terugkerend evenement dat behalve regionale en landelijke atleten ook internationale deelnemers aan de start welkom heet.

WAARDERING In 2017 stond de wedstrijd op de sportkalender van de Nederlandse Triathlon Bond als selectiewedstrijd voor landelijke atleten voor het Europees kampioenschap. Dit jaar mag de club de NK organiseren. Stehouwer: ,,Het mogen organiseren van het NK laat ons als organisatie zien dat wij hier een goed en mooi evenement met elkaar neerzetten. We zien het echt als waardering. Aan de start hebben we echt de specialisten uit het crosscircuit. Jetze Plat, winnaar van een gouden plak bij de Paralympics Rio 2016, zal de prijzen uitreiken." Roos van Leengoed werd vorig jaar tweede bij de dames 40+. Deze editie zal zij ook aan de start staan. De leden van Triathlon Soest staan bij deze wedstrijd letterlijk naast de zijlijn om de wedstrijd in goede banen te leiden.

TRAILRUN Voor de derde keer op rij staat er 's middags een trailrun op het programma. ,,Rondom de pyramide hadden we al een prachtig parcours liggen voor trailrunners en zo hebben we in 2016, naast de duathlon, voor het eerst een trailrun georganiseerd. Het parcours gaat over de trappen van de pyramide, alhoewel we bij regen de trappen niet opgaan want veiligheid gaat voor alles. Vorig jaar werd uitbreiding van het parcours bedacht en mochten we, na goed overleg, gebruik maken van een deel van de regio waar men normaal niet mag komen. Dit unieke parcours krijgt men zaterdag 21 april weer aangeboden."

SAMENWERKING Om dit evenement plaats te laten vinden was overleg nodig met de diverse partijen die een aandeel hebben in de locatie waarop de wedstrijd plaatsvindt. Landschap Erfgoed Utrecht, de eigenaar van het restaurant bij de Pyramide, de beheerder van landgoed den Treek-Henschoten als eigenaar van het terrein en de gemeente als vergunningsverlener. ,,Inmiddels organiseren we het voor de zevende keer en hebben we een mooie samenwerking met iedereen gerealiseerd. Ook bij de sponsors mogen we elk jaar terug komen. Met clubleden, vrienden en familieleden als vrijwilliger zorgen we ervoor dat de aanwezige sporters een mooie wedstrijd kunnen beleven. Want een belevenis is het op deze locatie zeker."
Meer informatie: www.pyramideduathlon.nl.