• Red Stars zou qua lengte zeker nog versterking kunnen gebruiken.

    Ronald Kersten

Red Stars wil gaan verrassen

SOEST ,,Dit jaar zullen we vaker tegenstanders gaan verrassen dan afgelopen seizoen. Tenminste als er niet nog meer spelers geblesseerd raken. 'Één nieuwe blessure erbij en het wordt weer vechten tegen degradatie."
Peter Pos

Aan het woord is Léon Kluijtmans, de nieuwe hoofdtrainer van Red Stars. Vorig seizoen was Kluijtmans nog assistent van Axel Gouw. Toen Gouw besloot om hoofdtrainer te worden bij landskampioen Grasshoppers, schoof Kluijtmans een plekje door. ,,Axel en ik werken nog steeds samen'', legt de 29-jarige trainer uit Utrecht uit. ,,Op dinsdag geeft hij de training en ik op donderdag. Op zaterdag probeert Axel er ook zoveel mogelijk bij te zijn. Op papier ben ik nu inderdaad de hoofdtrainer, maar als we er samen zijn zal het niet veel anders gaan dan afgelopen seizoen."
De twee hebben een goede band met elkaar. Dat ontstond al jaren terug. Kluijtmans: ,,Toen ik bij Nieuwegein ging spelen werd Axel mijn trainer. Later toen ik zelf trainer werd, vroeg hij me of ik hem wilde assisteren. Dat was toevallig ook bij Red Stars waar Axel het meisjes juniorenteam ging trainen. Van een samenwerking kwam het toen niet, want er was niemand voor dames 1 en ben ik die ploeg gaan trainen."
Het afgelopen seizoen kwam die samenwerking er wel. Anders was Kluijtmans gestopt. ,,Voor mezelf waren er twee opties. Stoppen als hoofdtrainer of verder gaan als assistent van Axel. We hebben dezelfde visie op basketbal, daarnaast heb ik veel van hem kunnen leren over hoe je een team vormt als het gaat om gedrag. Daar is hij enorm goed in. Op de bank vullen we elkaar goed aan. Axel is licht ontvlambaar en ik ben wat rustiger qua karakter."
VERWACHTINGEN Op het nippertje bleef Red Stars in de eerste divisie. De verwachtingen voor het nieuwe seizoen waren aanvankelijk rooskleurig. Mede door de komst van Sonny Waaldijk en de terugkeer van Justin Flohr die vorig seizoen revalideerde van een blessure. ,,Met Justin en Sonny zijn we er echt flink op vooruit gegaan'', glundert Kluijtmans. ,,Daarnaast hebben jonge jongens zoals Yannick (Waaldijk - red.) zich goed ontwikkeld. Die winst hebben we ook gemaakt. Maar ja, als je dan in korte tijd weer een aantal spelers af ziet haken, dat is vervelend."
Vooraf wisten de Soesters al dat de center positie dun bezet was door het definitief stoppen van Ruben Bevelander. De 'noodhulp' van Martijn Reijersen was maar voor een half seizoen. Routinier Sander van Lith vond het na al die jaren heen en weer reizen vanuit Amsterdam welletjes, Mike van der Hammen verhuisde naar Leiden. Kevin van der Hammen en Daniël Lansaat kampen met langdurige blessures.

,,Dat zijn er heel veel'', telt Kluijtmans. ,,Met de groep die we hebben gaan we echt wel ploegen uit de top-4 verrassen, maar ik denk dat we ook verrast gaan worden. Er moet niet nog iemand geblesseerd raken. Zeker op de posities vier en vijf, waar de lange mannen staan, hebben we weinig keuze. Ik denk dat het wel beter zal gaan dan vorig seizoen, maar we zijn denk ik nog niet constant genoeg om altijd van de onderste ploegen te winnen."