• NBA-legende in Sporthal Beukendal. De 69-jarige Swen Nater vertelt, legt uit en doet het voor. De NOS registreert.

    Jaap van den Broek
  • Man of the match, Martijn Daatselaar, op weg naar twee van zijn twaalf punten.

    Ronald Kersten

Masterclass NBA-legende Swen Nater bij Red Stars

SOEST Een masterclass krijgen van een voormalige NBA-speler. Er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen. Enkele basketballers uit Soest en omgeving genoten dit privilege zondag in Beukendal, onder toeziend oog van coaches voor wie de clinic feitelijk was bedoeld.

Johan van Beek

2.11 meter lang, een zware stem met Amerikaanse tongval die streng, doch opbouwend van zich laat horen. Er staat wel iemand. Alleen stuiterende ballen en piepende schoenzolen overstemmen de vallende speld als Swen Nater zelf niet praat. ,,Hold on, you're too late, you: too early. Don't wait for the ball, go to the ball."

Nater doseert 'centermoves' en hamert op de details, die - afgezien van talent en mentaliteit - het verschil maken tussen sport en topsport. Tijdens en tussen de oefeningen door vertelt hij de coaches op de tribune waarom hij bepaalde oefeningen geeft en waar ze op moeten letten. Onder hen Mario Bennes, oud-speler van Oranje.

Nater kwam nooit uit voor het Nederlands team, hoewel de in Den Helder geboren basketballer zeker een absolute versterking zou zijn geweest. Nadat hij als kind met zijn gescheiden moeder naar de VS vertrok, werkte hij zich van college basketballer op tot speler van de voormalige ABA en later NBA, de profleagues van Amerika. De sympathieke, boomlange center werd Amerikaans kampioen met UCLA Bruins, werd in zijn eerste profjaar uitgeroepen tot 'Rookie', scoorde aan de lopende band en kwam uit voor onder meer Milwaukee Bucks, San Antonio Spurs, New York Nets, Buffalo Braves en Los Angeles Lakers. Daarna werd hij coach en zette hij een coachprogramma op.

Als hij naar Nederland komt, belt hij meteen familie en kennissen en worden er door vrienden clinics op touw gezet. Ook deze week, waarin hij is overgekomen voor een familiereünie. Behalve in Soest verzorgt hij de komende dagen nog clinics in het noorden van het land en en passant twee net over de Duitse grens.

Het maakt hem niet uit waar, als hij maar 'on court' kan zijn. Daar, tussen de rode lijnen en baskets put hij uit zijn rijke carrière. Hij vertelt en laat zien welke oefeningen hij als prof eindeloos moest trainen en projecteert ze in Soest. ,,Ik kon zelf maar twee dingen. Kijk waar je goed in bent en leg je daar op toe", zegt hij de spelers, nadat hij tussendoor de media te woord heeft gestaan. Nieuwsuur (NPO2) besteedt er vanavond of morgenavond aandacht aan.

BASKETBALLES Even leek het er een dag eerder op dat Red Stars basketballes gaf aan BV Groningen. Met speels gemak liep Red Stars uit naar 29-8 in het eerste kwart. Het richtingsgevoel, van onder anderen Michiel Zwarteveen, was aanvankelijk fenomenaal en de defensie zat potdicht. Bijna freewheelend zette de Soester ploeg koers richting de rust. Op 50-28 werd al druk gespeculeerd op een complete 'walk-over'.

Met die niet eens uit valse euforie ontsproten prognose werd hardhandig afgerekend door de Groningers die beseften dat ze nog een lange reis voor de boeg hadden. Ze werden enigszins in het zadel geholpen doordat Red Stars extreem veel door wisselde, wat de Soester structuur niet ten goede kwam. Zeven minuten voor tijd was het zomaar 63-60. Toen werd weer eens duidelijk hoe afhankelijk Red Stars is van Sonny Waaldijk. Met 12 van zijn 36 punten gaf hij in de slotfase de doorslag in het duel, waarin Martijn Daatselaar (12 punten, ontelbaar aantal rebounds) zich tot man-of-the-match kroonde.

Eindstand: 84-74.